Октоберфест – празник на бирата, изобилието и веселбата

20.09.2019
http://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/09/16.jpg

По света ежегодно се провеждат бирени фестивали. Те са идеално място, на което да се потопиш в културата на една страна, да се забавляваш и да опиташ интересни местни бири. Най-мащабният от тях, разбира се е Октоберфест. Въпреки името си обаче, фестивалът започва през септември.

От кралска сватба до най-големия бирен фестивал в света

Октоберфест води началото си от една голямата кралска сватба – тази на баварския крал Лудвиг I и принцеса Тереза. По този повод всички граждани на Мюнхен били поканени на ливадата, за да се почерпят за здравето и благоденствието на младоженците. На следващата година бащата на младоженеца разпоредил, ливадата да бъде прекръстена в чест на булката. Оттогава мястото, на което и до днес се провежда фестивалът е едно и също и носи името на принцесата – Theresienwiese  (поляната на Тереза). От 1811г. насам празникът се превръща в традиция, но в началото под формата на голям селскостопански панаир. За толкова време е отменян едва 24 пъти заради война, холера и др.

Първоначално на Октоберфест не се е продавало пиво, а бирените халета се появяват в края на 19 век. „Виновникът“ е местен предприемач, който работил с местните пивовари. Той опъва огромни палатки на поляната и началото на бирената фиеста е поставено. Днес на Theresienwiese  са разположени 34 шатри, в които има около 100 хиляди седящи места, а бирата достига до тях по специален подземен биропровод.

Парадът

Традиционният днес парад се провежда за пръв път през 1835г. в чест на сребърната сватба на баварския крал и принцеса Тереза.  От 1950г. той се превръща в един от акцентите на фестивала и бележи официално началото му. Оттогава насам всяка година парадът е воден от кмета, почетни личности на града и семействата на местните пивовари, винари и фермери. Те преминават през парадния маршрут на пищно украсени карети,  повечето от които натоварени с бирени бурета.  В парада участват около 1000 души, като всеки е пременен в традиционен костюм.

Крайната точка на шествието е Theresienwiese. В 12:00ч. кметът на Мюнхен открива фестивала, отпушвайки ритуално първото буре с бира със заветното „O’zapft is!“. На Октоберфест може да се продава пиво, което  е сварено в Мюнхен и отговаря на Закона за чистота на бирата , тоест съдържа само малц, хмел, вода и мая.

Октоберфест в числа

Октоберфест е най-посещаваният бирен фестивал в света. Освен местните към поляните се стичат милиони любители на пивото от всички краища на Земята.  През 2018г. празникът привлече над 6,3 милиона почитатели на пенливата напитка. По време на Октоберфест се изпиват средно над 7,5 милиона литра бира, изяждат се над 100 бика, над 70 телета, милиони пилета и вурстове.

Бирата

Специално за празника се приготвя Märzen. Тази лагерна бира се нуждае от по-ниска температура на ферментация, поради което в миналото се е приготвяла в периода между 29 септември и 23 април. Поради голяма пожароопасност местните власти ограничавали пивоваренето през лятото и така Märzen е била последната легално произведена бира за сезона. За да може да се съхранява по-дълго време, бирата  е била по-охмелена и с по-високо алкохолно съдържание от класическия лагер. Октоберфест е празник на изобилието, веселбата и традицията и това пиво е още едно доказателство за това. Въпреки че днес не важат тези ограничения и бира може да се вари целогодишно, Märzen-а  все още своето почетно място по време на фестивала. И защото традициите са това, което превръща всеки празник в магия, ние приготвихме своя Märzen, още през март. Него и още изненади, ще можеш да опиташ на рождения ни ден. 

И ето как подкрепата на местното производство е довела до ежегодния празник на бирата с вековни традиции. Ако и тази година пропуснеш баварския Октоберфест, ела да празнуваме заедно рождения ден на пивоварната ни на 11 и 12 октомври. Обещаваме да бъде пивко, вкусно и също толкова весело! Можеш да си припомниш миналогодишната атмосфера тук.

Viele Grüße und Prost!!!