Berliner Weiße

04.02.2020
http://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/02/king-of-the-jungle-1-1280x800.jpg

Champagne du Nord  или „Шампанското на Севера” – така Наполеон нарекъл фината и елегантна пшеничената бира, традиционно произвеждана в Берлин.

Какво е Berliner Weiße

Все още се водят спорове къде е започнал да се приготвя този деликатен еликсир и кога точно млечната киселинност се е превърнала в негова запазена марка. И докато в Бавария се приготвя бира по строгите правила на Закона за чистотата на бирата (Reinheitsgebot), то в района около Берлин се ражда освежаващо пшеничено пиво с деликатен, кисел и тръпчив характер, което почти винаги се е смесвало със сладък плодов сироп, най-често малинов.

Според някои рецептата за Berliner Weiße, дошла през 17 век с протестантски бежанци, които бягат в Германия. Смята се, че докато пътували се запознали с дивата ферментация и стилове като Oud Bruin, Flanders Red ale и ламбик. По-вероятно е Berliner Weiße да произлиза от бира, сварена в началото на 16 век от пивоваря Корд Бройхан около Хановер. Тя в описвана като пиво с много светъл цвят „наподобяващ цвета на младо бяло вино, има винен аромат и приятен сладко-кисел вкус.“[1] Тази бира бързо набрала популярност. Рецептата ѝ се разпространила и адаптирала, в зависимост от наличното зърно и по-късно еволюирала в Berliner Weiße.

За разлика от повечето бири с пшеница, Berliner Weiße обогатява вкуса си при отлежаване. Ароматът ѝ е свеж, леко хлебен, с деликатен плодов характер, който напомня на лимони и ябълков пай. Аромат на хмел почти не се усеща. Вкусът е чист, с млечна киселинност и никаква горчивина.

Rhombus Berliner Weiße

Любовта ни към този леко кисел стил и експериментите, към които предразполага е стара и ни предлага неограничени възможности.  Именно Berliner Weiße с вишни беше и една от първите кисели бири, които произведохме. Вишните добавихме след края на ферментацията, за да разгърнат пълния си букет от аромати.

  • През 2018 се появи и Kiselochos Bulgaricus с къпини или иначе казано първата българска бира с пробиотичната закваска включваща Lactobacillus Bulgaricus. Приготвихме я по рецепта на Стоян Нинов, който спечели конкурсът ни за домашна бира Golden Rhombus.
  • Година по-късно създадохме серия от 3 бири с ядливи цветя, които подобряват и функционалните свойства на пивото – с роза дамасцена, лавандула и още един Berliner Weiße с виолетки.
  • И за да не изневерим на традицията си – тази година започваме февруари с нов Berliner Weiße , този път с Краля на плодовете, а именно мангото. Той е колаборация между Крафт пивоварна Ромбус и Pelta brewing, зад която седи домашният пивовар Атанас Божков. Резултатът е

King of the Jungle Berliner Weiße с манго

Обикновено алкохолното съдържание на този стил варира между 2.8% – 3.8%, но ние решихме да направим двойно по-високо алкохолен Berliner Weiße, към който добавихме съвсем малко пушен малц. Лимоновите и цитрусови нотки в аромата и вкуса се дължат на млечнокиселата закваска Lactobacillus Plantarum. А кралят на джунглата – мангото – прави вкуса още по-многопластов. Кисел ейл с млечна киселинност, аромат на лимон и манго. Леката, млечна киселинност е балансирана с медена сладост и богатия вкус на мангото.

Препоръки

Може да се сервира в класическа чаша за Вайцен тип „Vase“, бокал или Goblet, а препоръчителната температура на консумация е 6-8оС. Комбинира се отлично със свежи салати, морски дарове, люта храна и пилешко месо.

А съвсем скоро ще добавим още един плодов екземпляр към голямото ни вече Berliner Weiße семейство.

Наздраве!

[1] Ron Pattinson, „The Home Brewer’s Guide to Vintage Beer“