Rhombus Craft Brewery

КАК ПРОИЗВЕЖДАМЕ БИРАТА СИ

КАК ПРОИЗВЕЖДАМЕ БИРАТА СИ

Пивовкрафт пивоварствоарство

Процесът започва с избор на суровините (малц, хмел и мая) – безкомпромисно по отношение на качество и произход!
Денят за варене започва рано сутрин с измерване на необходимото количество малц и смилането му. През това време водата е загрята и започва смесването на смления малц и топлата вода в съда за озахаряване.

В процеса на озахаряване естествените ензими, съдържащи се в малца, преобразуват нишестето в захари, които се разтварят във водата. Озахаряването продължава 60-90 мин.

Следва преместване на малцовата каша в съд за прецеждане (филтрация). В него бирената мъст се отделя от малцовите трици, като в същото време те се промиват с гореща вода за максимално извличане на захарите. Прецеждането може да продължи над 120 мин.

Отделена пивна мъст се прехвърля в съд за варене, където многократно добавяме хмел. Хмелът съдържа комплекс от вещества, които по времена варенето се разтварят в течността, отдавайки гочивина и аромат. Хмелът действа като естествен стабилизатор. Благодарение на значителното количество, което влагаме в бирата ни, тя има достатъчно дълъг срок на годност, без да е необходима пастьоризация или допълнителни стабилизатори.

След края на варенето бирата се прехвърля в съд, наречен вирпол от англ. WHIRLPOOL, където тя се оставя в продължение на 30 минути. Целта е утаяване на всички твърди частици от хмела и пресечените белтъци, останали по време на варката.

Ферментация

След това бирата се охлажда до необходимата температура и се прехвърля в съд за ферментация, където се добавя маята, аз да се закваси.
Процесът ферментация трае 7 дни, през които пивните дрожди превръщат захарите, добити от малца по време на процеса ОЗАХАРЯВАНЕ, в алкохол, въглероден диоксид, естери и други ароматни и вкусови съединения.

Следва прехвърляне на бирата в съд за отлежаване, където ферментацията завършва. Пивото се насища с въглероден диоксид и протичат сложни биохимични процеси,чрез които пивото съзрява и добива освежаващия вкус. Този процес отнема минимум 15 дни.

В зависимост от типа на пивото следва бутилиране или наливане в кегове и предлагането му за консумация.
Процесът на съзряване и отлежаване на по-високо екстрактните бири, може да продължи доста повече време, понякога дори години!

Наздраве!