Rhombus Craft Brewery

КОИ СМЕ НИЕ? КАКВО Е КРАФТ БИРА

КОИ СМЕ НИЕ? КАКВО Е КРАФТ БИРА

Кои сме ние?

Пивоварна Ромбус е малка семейна пивоварна в гр. Пазарджик, корените, на която са заложени в домашното пивоварство през 2012 г.
Създадохме пивоварната си за да Ви дадем възможност да опитате от нашата представа за истинска бира!

Легендата за Ромбус

Някога, далеч в миналото р. Марица е носила името Ромбос или Ромбус. Ромбус е била бурна и пълноводна река. Касандър, владетелят по тези места, имал съпруга, която му родила син Хеброс. Скоро обаче господарят разлюбил благоверната си жена и довел в двореца младата и хитроумна Дамасипе. За негов зъл късмет тя от пръв поглед се влюбила в красивия младеж Хеброс. Той обаче я отблъснал и се оттеглил в планината да ловува. Тогава Дамасипе се оплакала на Касандър. Ревнивият цар хукнал със свитата си да го накаже жестоко. Младежът бягал и когато стигнал Ромбус, видял, че пътят му бил отрязан отвсякъде. Хвърлил се в бурната река, която след това била наречена на неговото име. Според тази легенда Ромбус е най-старото наименование на река Марица, която протича в непосредствена близост до пивоварна Rhombus.

Ромбът

Самото наименование Rhombus (лат.), заимствано от гръцкото ῥόμβος означава въртящо се тяло, асоциирано със въртящото се вретено при предене. Фигурата се е използвала за обозначение на магичното въртящо се колело на вълшебниците, а любовта е магическата съставка, която влагаме при приготвянето на пивото. Езотеричното й значение се свързва с втората чакра, отговаряща за чувствата. Орнаментиката на чипровските килими, както и везбата от някои райони на България са силно геометризирани, а всяка фигура има определно значение, което отвежда до прабългарите.
Ромбът е в основата на повечето от символите, свързани със семейството и сродството. И тъй като Rhombus е семейна пивоварна, фигурата се оказа много подходяща.
Избрахме името Ромбус за пивоварната ни, тъй като отразява фамилната линия на пивоварната, както и традицията, с която подхождаме към производството на пивото ни.

Какво е крафт бира?

Крафт (от англ. занаятчийска) бирата разчупва стереотипа и променя възприятията за пивото по цял свят. Характерно за крафт пивото е производството чрез традиционни способи, само с висококачествени, естествени суровини. Ние не пастьоризираме пивото, за да не отнемаме естествената му свежест. Нефилтрираното и непастьоризирано пиво, запазва всички полезни вещества, съдържащи се в малца и маята. Нашата бира е произведена в малки количества с висококачествени естествени материали. Приготвена по традиционен начин, без използване на синтетични ензими и стабилизатори.

Не си позволяваме да Ви предложим пиво, което не удоволетворява нашите собствени изисквания.

Наздраве!