Rhombus Craft Brewery

Крафт пивоварна Ромбус на 1 година

Крафт пивоварна Ромбус на 1 година

 

“Пътуването от хиляда мили започва с една стъпка”.

Лао Дзъ

Утре, 14 октомври ще отпразнуваме първия си рожден ден и ви каним да споделите този ден с нас!

За нас това беше една изключително емоционална година, през която успяхме да представим над 20 вида бутилирана бира. Впуснахме се в предизвикателството да предложим някои по-екстремни вкусове и аромати. Сред тях са и първите произведени в българска пивоварна стилове белгийски блонд, Black IPA, балтийски портер, ечемичено вино и първите български кисели бири:

  • Flanders brown ale с касис, отлежал в буре от розе с аромат на горски плодове и ванилия
  • Brown ale, отлежал в буре от мерло, с аромат на плодове, ванилия и шоколад.
  • Leipziger Gose с хималайска сол и кориандър
  • Berliner Weisse с добавени вишни

През тази една година открихме много нови приятели и съмишленици. Срещнахме се с доайени от българската и световната сцена на пивоварството. Ние знаем, че пивоварството не започва от нас и изпитваме огромен респект към старите майстори пивовари. Чест за нашата малка пивоварна бе посещението на г-н Христо Паяков – един от ветераните на българското пивоварство. Незабравимо усещане е да се докоснеш до историята на някогашното истинско пиво в България. Надяваме се достойно да продължим делото на старите майстори! Благодарим за изключителните срещи с Людмил Фотев, автор на „Езикът на бирата“, Свилен Кириловски от bforbeer, благодарим за доверието и на нашите партньори, които се грижат нашето пиво да достигне до вас.

Наши гости бяха и Mark Carpenter (главен пивовар на първата американска крафт пивоварна Anchor Brewing), Tim Webb, автор на редица книги за бирата, легендарния професионален дегустатор Lorenzo Dabove „Kuaska“.Винаги са съществували стотици форми и размери на съдове, за пиене на бира, но той и италианският пивовар Teo Musso (основател на Baladin Brewery, Torino) проектират формата на чаша за „универсална бира“ наречена “Teku”. Името е съкращение от Тео и Куаска. Формата й позволява на ароматите да се разкрият в пълния си блясък.  Благодарим за подкрепата на нашите приятели Bobo Pebox председател на Асоциация на домашните пивовари в Кошице, Словакия, организатор на редица конкурси и бирени събития; Matt Hollingsworth от Асоциация на домашните пивовари в Хърватска; Andrej Čapka основател на крафт пивоварна Zmajska pivovara; Matija Mrazek от крафт пивоварна Varionica.

Корените на пивоварната ни са заложени в домашното пивоварство. Този занаят  е имал специална роля във всяка култура.  Нашето желание е все повече хора да се осмелят да приготвят своя собствена домашна бира. Затова ние, от Крафт пивоварна Ромбус организирахме два конкурса за домашно пиво Black Rhombus и Golden Rhombus.  Оценяването на участницитe се извърши от независимо жури, включващо познавачи на пивото, които не участват в конкурса и не са обвързани с Организатора. Бяхме домакини на Майсторски клас за приготвяне на домашна бира, организиран от Асоциация на домашните пивовари в България. Всички ентусиасти видяха отблизо стъпките зза производство на пиво е домашни условия, напълно безплатно.

Обещаваме още много изненади в света на крафт бирата.

 

Какво да очаквате?

По време на празника ще можете да се насладите на 10 вида наливно пиво!

Ексклузивно за събитието ще можете да опитате наливни представителите на нашата златна селекция:

 

Имперски портер

Тъмно високоалкохолно пиво, отлежало 5 месеца в нови бурета от френски дъб. Комплексна, тъмна, високоалкохолна бира, с приятен ванилов аромат от дъбовото буре, съчетан с малцова сладост, леки карамелени и опушени нотки. Долавя се шоколад, кафе, орехи и лешници, балансирани с приятна горчивина. Затоплящият ефект на алкохола се усеща в послевкуса, едновременно с горчивината от хмела и препечения малц.

Bitter sweet symphony

Bitter sweet symphony е първото българско ечемичено вино. Имаме удоволствието да представим нашият екстремен прочит на стила американско ечемичено вино. Този стил пиво е бил познат и по нашите земи. Освен традиционното вино, траките приготвяли и ечемичено вино – така наречения бритон. Нашият barley wine съчетава в себе си богат вихър от аромати на типичните за американските хмелове цитрусови плодове , подчертани от карамелени малцове и алкохол. Долавят се омайващи нюанси на мед, карамелизирана захар, меласа, ядки и сушени плодове. Горчивината е силна  и остава дълго след отпиване. Финалът е доминиран от нотки грейпфрут и алкохолно сгряване. Цветът е кехлибарен, а пяната фина. Високоалкохолна експлозия от вкусове (13,2%), която затопля с всяка глътка. Насладете му се бавно!

Финалистът от нашия конкурс за домашна бира  Golden Rhombus

За пръв път ще можете да опитате и финалиста от нашия конкурс за домашна бира “Golden Rhombus”, който се проведен през юни. Пивото е приготвено по рецепта на Мая Трифонова. Fail ale е базиран на стила американски светъл ейл. Ароматът е силно доминиран от манго, дюля и други тропически и цитрусови плодове благодарение на огромното количество американски хмелове. Прокрадват се плодови естери благодарение на селектираната мая. Вкусът е нежно балансиран и сладко-горчив благодарение на специалните малцове, а финалът е горчив и дълъг. Пивото е чудесно за консумация по време на есенните дни и прекрасно се комбинира с ароматни сирена, барбекю и салати. Предпремиерно ще можете да опитате и новия ни сухо охмелен белгийски блонд. Той носи характера на белгийската мая и типичните за нея пикантни вкусове, но е съчетен с тропическата свежест на американските хмелове.

Освен всичко това ще можете да се насладите на бавно пушено на ниска температура в смоукър месо, както и още вкусни домашни благини приготвени с бира.

И какво е празник без добра музика – очакват ви здрави китари, добро настроение и много изненади! Жива бира, жива музика, за живи хора. Благодарим ви, че сте до нас и осмисляте това, което правим!

Очакваме ви утре в Крафт пивоварна Ромбус, гр. Пазарджик, ул. Ивайловско шосе 41
Наздраве!