Rhombus Craft Brewery

Жива бира за живи хора – Крафт пивоварна Ромбус на 2 години

Жива бира за живи хора – Крафт пивоварна Ромбус на 2 години

Каним те на рожден ден. На 13 октомври, от 13ч. с 13 вида бира.

Равносметка

Равносметката за тези две години са над 50 вида бира. Впуснахме се в предизвикателството да предложим някои по-екстремни вкусове и аромати. Сред тях са и първите произведени в българска пивоварна стилове белгийски блонд, Black IPA, имперски портер, ечемичено вино, брут IPA и първите български кисели бири.

За толкова кратко време открихме много нови приятели и съмишленици. Срещнахме се с доайени от българската и световната сцена на пивоварството. Ние знаем, че пивоварството не започва от нас и изпитваме огромен респект към старите майстори пивовари. Чест за нашата малка пивоварна бе посещението на г-н Христо Паяков – един от ветераните на българското пивоварство. Незабравимо усещане е да се докоснеш до историята на някогашното истинско пиво в България. Надяваме се достойно да продължим делото на старите майстори! Благодарим за изключителните срещи с Людмил Фотев, автор на „Езикът на бирата“, Свилен Кириловски от bforbeer, благодарим за доверието и на нашите партньори, които се грижат нашето пиво да достигне до вас.

Наши гости бяха и Mark Carpenter – главен пивовар на първата американска крафт пивоварна Anchor Brewing; Tim Webb, автор на редица книги за бирата, легендарния професионален дегустатор Lorenzo Dabove „Kuaska“.Винаги са съществували стотици форми и размери на съдове, за пиене на бира, но той и италианският пивовар Teo Musso (основател на Baladin Brewery, Torino) проектират формата на чаша за „универсална бира“ наречена “Teku”. Името е съкращение от Тео и Куаска. Формата й позволява на ароматите да се разкрият в пълния си блясък. Имахме удоволствието да се срещнем с  бирения блогър Volker R. Quante, Michael Sahm от едноименната компания Sahm, един от най-големите производители на чаши за бира,  както и с редица вдъхновяващи хора и нови приятели. Благодарим за подкрепата на нашите приятели Bobo Pebox председател на Асоциация на домашните пивовари в Кошице, Словакия, организатор на редица конкурси и бирени събития; Matt Hollingsworth от Асоциация на домашните пивовари в Хърватска.

Корените на пивоварната ни са заложени в домашното пивоварство. Този занаят  е имал специална роля във всяка култура.  Нашето желание е все повече хора да се осмелят да приготвят своя собствена домашна бира. Затова ежегодно организираме конкурс за домашно пиво Black Rhombus и Golden Rhombus.  Оценяването на участницитe се извършва от независимо жури, включващо познавачи на пивото, които не участват в конкурса и не са обвързани с Организатора. За пръв път ще можете да опитате и финалиста от нашия конкурс за домашна бира Golden Rhombus, който се проведен през май. Пивото е приготвено по рецепта на победителя Стоян Нинов и е в стил Berliner Weisse.

Какво да очакваш?

Както вече споменахме, очакват те поне 13 вида пиво премиера на няколко нови бири. През целия ден те очаква бавно приготвено на тексаски смоукър месо и още редица вкусни благини. И ако този огън не е достатъчен за теб, ще подпалим празника с надяждане с люти чушки от Chilli Hills, в компанията на smoked chilli porter – Хот Такова, колаборация с приятелите ни от Beer Bastards. 

Между 14,15 и 16,15 децата ще могат да се забавляват в чудната компания на аниматор от кукления театър.

Производството на бира не е алхимия и всеки ще може да се запознае с него отблизо по време на двете организирани обиколки в пивоварната – от 15,00 и от 16,15ч.

И какво е рожден ден без музика – целия празник ще премине под звуците на китари и рок музика на живо. Отговорни за това ще бъдат музикантите от Dino Rock – Дидо, Жулиета и Жоро, които всички познават от миналогодишното парти и ентусиастите от Deafwave.

Жива бира, жива музика, за живи хора. Очакваме те на 13 октомври от 13 часа в Крафт пивоварна Ромбус, гр. Пазарджик, ул. Ивайловско шосе 41
Наздраве!