Къде се пие най-много бира?

02.03.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/03/кой-пие-най-много-бира-1280x720.jpg

Бирата е третата най-консумирана напитка в света след водата и чая. И все пак в някои страни е спорно коя е водещата. Консумацията на бира е различна във всяка страна, а ето и кои са първенците според последния доклад на Kirin Holdings – японска компания, която следи консумацията на бира по света от 1975г. насам.

Чехия

Страната, която пие най-много бира на глава от населението, е Чехия. Тя оглавява списъка от 1993 и вече 30 години не отстъпва първото си място. Чехите пият над 180 литра бира годишно на човек, консумирайки почти двойно в сравнение с останалите нации.

Австрия

На престижното второ място в класацията за най-много бира на глава от населението се нарежда Австрия с 96,8л.  Австрийците дори има своя собствена политическа партия, която се грижи за всички въпроси, касаещи бирата.

Третото място заема Полша с 96,1л, следвана от Румъния с 95,2л.

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/03/Untitled-12.jpg

Германия

Противно на очакванията  Германия се нарежда чак на пето място с 92,4л. на глава от насeлението. Тя е изместена от третото от 2019г. насам, може би заради затварянето на бирените халета и отмяната на Октоберфест преднишните години.

Според доклада България се нарежда на 16-то място със 76 л. на глава от населението.

Що се отнася до общата консумация на бира държавата с най-голям глобален пазарен дял е най-населената страна в света – Китай, следвана от САЩ и Бразилия.