Международен ден на IPA

03.08.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/08/02-1280x720.jpg

Днес е един от любимите ни дни от годината, а именно Международният ден на IPA. Той се отбелязва всеки първи четвъртък на август. Готов ли си да вдигнеш чаша и да го отпразнуваме заедно?

India Pale Ale

IPA води началото си от края на 18 век, когато се е произвеждал, за английските войници в Индия. За да издържи на дългото пътуване от Великобритания до Индия, пивото било с по-високо алкохолно съдържание и с повече хмел, който играе ролята на естествен стабилизатор. Постепенно обаче стилът бива позабравен, но занаятчийските пивоварни имат способността да преоткриват такива прашни съкровища. С началото на крафт бирената американските пивовари възкресяват рецептите, създадени в Англия 150 години по-рано. Резултатът бързо набира популярност в цял свят.

Експериментаторски дух, различно алкохолно съдържание, различни сортове и количество вложен хмел води до възникване на много нови вариации на английския IPA.  Горчивият еликсир продължава да се развива и до днес, а ето най-популярните му вариации:

English-Style IPA 

Това е оригиналният стил, на който са базирани останалите. Те са охмелени с британски сортове хмел като Fuggles и Golding и са със земен и тревист характер, с нотки на цитруси. Алкохолното съдържание варира между 5 и 7%.

American IPA
  • West Coast IPA – За пръв път създаден в Калифорния, от 5 пивоваря едновременно. В него се влага голямата американска „С“ лига –Citra, Chinook и Характеризира се с интензивна горчивина, цитрусови и борови нотки. Той е по-сух, защото в него често се добавя малц Crystal.
  • East Coast IPА – Това е сравнително нов стил и се различава от West Coast IPA по използваната мая. Британските дрожди добавят повече тропически, костилкови и бананови нотки. Сладостта от използвания малц балансира горчивината на американските хмелове.
Double IPA

С горчивината бързо се свиква и бирените ценители търсят все по-крайни вкусови характеристики. Това провокира крафт пивоварните да създадат екстремно горчиви бири, които взривяват всички рецептори и често са на границата на човешкото възприятие.

Session IPA 

Научи повече за нея тук.

Black IPA

познат още като Cascadian Dark Ale. Изглежда като стаут, ухае на West Coast IPA, а във вкуса се усеща препечен малц и силен хмелов завършек.

Belgian IPA

IPA с белгийска мая, по-пикантен, с аромат на портокалова кора и фънки нотки

Как да отпразнуваме Международния ден на IPA

Безспорно най-добрия начин за отбелязване на празника е с чаша IPA в ръка.  Ето някои идеи как да го отпразнуваш подобаващо:

  • организирай дегустация с няколко вида IPA
  • избери правилната чаша,
  • приготви си коктейл Елвис,
  • подкрепи любимата си пивоварна
  • свари си сам любимата бира (е, затова ще ти е нужна предварителна подготовка и малко повече четене, но изживяванато си струва).