Ставаме на 7 и те каним на Октоберфест

01.10.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/10/event-cover1-1280x667.jpg

Нямаме нужда от специален повод, за да си кажем „наздраве“! Но когато има такъв е още по-сладко. За нас е огромно удоволствие, да те поканим на седмия ни рожден ден! Ела и сподели с нас празника, който този път решихме да бъде в духа на Октоберфест.  Празникът на бирата, изобилието и веселбата беше отменен през последните три години. От 1811 се той се превръща в ежегодна традиция. За толкова години е отменян едва 24 пъти заради война, холера и други, а с предишните три  стават 27. Нашият празник също беше ограничен предвид епидемичната обстановка и тази година решихме да наваксаме.  За да се потопим напълно в магията на Октоберфест, приветстваме всеки, който реши да се премени в баварска носия. Е, карирана риза също ще свърши работа. Започваме на 14 октомври, от 12:30 ч. и продължаваме кой, докогато може.

Равносметка

Равносметката за тези шест години са над 100 вида бира. Впуснахме се в предизвикателството да предложим някои по-екстремни вкусове и аромати. Сред тях са и първите произведени в българска пивоварна стилове белгийски блонд, Black IPA, имперски портер, ечемичено вино, брут IPA и първите български кисели бири, бира с роза, виолетки, с лавандула, с най- лютите чушки в света, приготвихме позабравен исторически стил бира с букет от 5 билки вместо хмел.

През време открихме много нови приятели и съмишленици. Срещнахме се с доайени от българската и световната сцена на пивоварството. Ние знаем, че пивоварството не започва от нас и изпитваме огромен респект към старите майстори пивовари. Чест за нашата малка пивоварна бе посещението на г-н Христо Паяков – един от ветераните на българското пивоварство. Незабравимо усещане е да се докоснеш до историята на някогашното истинско пиво в България. Надяваме се достойно да продължим делото на старите майстори! Благодарим за изключителните срещи с Людмил Фотев, автор на „Езикът на бирата“, Свилен Кириловски от bforbeer, благодарим за доверието и на нашите партньори, които се грижат нашето пиво да достигне до вас.

Наши гости бяха и Mark Carpenter – главен пивовар на първата американска крафт пивоварна Anchor Brewing; Tim Webb, автор на редица книги за бирата, легендарния професионален дегустатор Lorenzo Dabove „Kuaska“.Винаги са съществували стотици форми и размери на съдове, за пиене на бира, но той и италианският пивовар Teo Musso (основател на Baladin Brewery, Torino) проектират формата на чаша за „универсална бира“ наречена “Teku”. Името е съкращение от Тео и Куаска. Формата й позволява на ароматите да се разкрият в пълния си блясък. Благодарим за подкрепата на нашите приятели Bobo Pebox председател на Асоциация на домашните пивовари в Кошице, Словакия, организатор на редица конкурси и бирени събития; Matt Hollingsworth от Асоциация на домашните пивовари в Хърватска. Имахме удоволствието да се срещнем с бирения блогър Volker R. Quante, Michael Sahm от едноименната компания Sahm, един от най-големите производители на чаши за бира.

Запознахме се със страхотни хора, открихме нови приятели и съмишленици. Благодарим сърдечно за подкрепата на всички вас, защото без вас, това което правим няма да има смисъл.

Отворихме ресторант, в който занаятчийската бира се радва на компанията на домашна храна, приготвена на огън. Семейството ни се увеличи с един тексаски смоукър – Бъч, който може да приготви 200 кг. месо. По време на lockdown успяхме да отворим няколко стаи от хотелската ни част и вече въпросът „Кой ще кара“ не стои на дневен ред. Докато другите стаи все още ферментират, можем да настаним до 14 човека в 3 апартамента и 1 двойна стая. Тази година успяхме да отворим още няколко. За съжаление, всички те са резервирани за събитието.

След повече от 2 години усилена работа, нашата занаятчийска работилница за висококачествени сурово-сушени и варено-пушени месни деликатеси –  Колбасарницата – си извоюва заветните документи и вече можем да споделим и тази страст с вас. Преди няколко месеца отворихме и магазин за прясно свинско и говеждо месо от български семейни ферми. В магазина ни на ул. Царица Йоанна 2Б можете да откриете и нашите майсторски колбаси, както и наливната ни бира.

За тези 7 години се сблъскахме с интересни ситуации, преживяхме цели 3 lockdown-a, научихме много, адаптирахме се. Благодарни сме, че въпреки предизвикателствата, които изминалите години ни поднесоха, вие бяхте до нас и не спираме да празнуваме живота заедно. Щастливи сме, че споделихте радостта от сватби, кръщенета, рождени дни и още редица лични събития с нас. Благодарим за доверието и вярваме, че най-доброто предстои, стига да бъдем заедно.

 

Какво да очакваш?

  • Очакват те поне 7 вида пиво и премиера на няколко нови бири.
  • През целия ден те очаква бавно приготвено на тексаски смоукър месо и още редица вкусни благини.
  • Производството на бира не е алхимия и всеки ще може да се запознае с него отблизо по време на двете организирани обиколки в пивоварната – от 15:00 и от 16:00ч.
  • И какво е рожден ден без музика – целия празник ще премине под звуците на китари и рок музика на живо и още изненади.

Запази си датата 14 октомври и ела да празнуваме заедно. С бира под небето, наслада за небцето и песен в сърцето.

P.S Напомняме, че както винаги, така и по време на празника, всички кучета, котки и всякакви други зверове са добре дошли.