Честит Международен ден на стаута

02.11.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2021/11/блог-стоут-1280x667.jpg

Всеки първи четвъртък на ноември милиони хора по света си казват „Наздраве“ в чест на един от любимите ни стилове бира – стаута. Празникът се отбелязва от 2011г. насам.

Значението на думата stout – първоначално е било горд, от XIV век насам означава силен. За пръв път стаутът започва да се приготвя през 1730г.. В края на XIX век той се възприема като полезна напитка с целебни свойства, която укрепва здравето. В началото на 18 век портерът е бил напитката на работническата класа. По-силният тъмен малцов ейл с по-интензивен аромат се наричал портер стаут, или просто стаут.

И така до днес, когато всеки може да открие своя вкус между богатите разновидности на стила – американски, овесен, млечен, сладък, сух стаут, експорт стаут, руски имперски стаут.

Цветът на стаута е бира е по-тъмен от този на портера – тъмнокафяв до непроницаемо черен, благодарение на по-препеченият малц, който се използва. Пяната е плътна и кремообразна. Отличава се с интензивен аромат и вкус на препечен малц, сладко горчиви шоколадови нотки, какао, дъх на кафе, сушени сини сливи, смокини и нюанси на червени плодове, меласа. Алкохолното съдържание варира между 4 – 12%.

Днес има основателна причина да започнем деня с бира! А съвсем скоро очаквайте изненада! Наздраве!