Денят на свети Патрик

17.03.2018
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2018/03/cover-1024x363.jpg

На 17 март в Ирландия е един от най-почитаните културни и религиозни празници – Денят на свети Патрик. Поверието разказва, че свети Патрик  е използвал трилистна детелина, за да обясни Светата Троица на езичниците, живеещи по тези земи. Поради това детелината се приема за символ на празника още от 17 век, а зеления цвят е на особена почит в този ден. Въпреки че празникът е по време на пости и въздържание, ирландската църква позволява консумацията на алкохол.

В страната на леприконите Денят на свети Патрик се чества с мнооого бира. Празникът на ирландската душа постепенно се превръща в световен и днес се отбелязва дори и у нас. Може би причината за това се крие в ключовата роля на пивото.

Ирландски червен ейл

Вдъхновени от празника, ние създадохме ирландски червен ейл.  За пръв път този стил се споменава в ирландско стихотворение, датиращо от VII или IX век. Вкусът на този червен ейл със сигурност е бил доста по-различен от днешния. По това време в пивото са се влагали различни билки, а хмелът тъкмо започвал да набира популярност. Модерният стил започва да се произвежда през 1710г. в ирландския град Kilkenny.

Изненадващо този стил не е имал голямо влияние на ирландската бирена сцена, където портерът и стаутът са доста по- популярни.

Ирландският червен ейл се характеризира с меденочервения си цвят и карамеления си профил. Усеща се вкус на мека малцова, бисквитена сладост, с карамелени отенъци. В аромата се разкриват нотки на печено зърно. Липсва интензивен аромат на хмела. Със своя фин и балансиран вкус, този стил е подходяща за целогодишна консумация.

Sláinte! (Наздраве!)