Бира и цветя

20.04.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/04/веб.jpg

„Бирата може да е като цветята, ако човек я обича!“
Фредерик Бакман

А когато обичаш и двете, резултатът е букет в чаша. Бирата и цветята имат дълга история още от времето, когато пивото се е приготвяло със смес от билки и цветя, вместо с хмел. От друга страна хмелът, който се използва са производството на бира, е женският цвят на растението Humulus lupulus. Разнообразието от вкусове и аромати е истинското приключение в света на крафт бирата и ние не се страхуваме да експериментираме с изобилието от цветя, които земята ни предлага.

Приветстваме пролетта още от февруари, когато отбелязахме международния ден на грюита с премиерата на този исторически стил. Вече споменахме за благoуханната смес от бял равнец, блатна мирта и други билки, използвана за приготвяне на грюит. Именно с него поставихме началото на флоралната ни селекция, в която главен герой са цвeтята. Общото между всички бири в нея е деликатния аромат на цветя, който допълва общия характер на пивото, без да е прекалено интензивен. И така днес букетът, не само го миришем, въпреки че по-голямата част от вкусовите ни възприятия се дължат на обонянието.

Orpheus Gruit

Въпреки че историческият стил груит води началото си от западна Германия, ароматът му силно напомня на билков чай в полите на Родопите. Една глътка мигом ще те пренесе в планината на Орфей. Повече за тази бира, можеш да научиш тук.

Роза Дамасцена

Вкусът на България в бутилка или мътна пшенична бира с добавени рози е вторият флорален експеримент. Мътно пиво с жълтеникаво-оранжев цвят, скрито под пухкава плътна пяна. Свежа бира с богат плодов характер. В аромата се усеща благоуханието на Розовата долина, примесено с карамфил, банани и сочни узрели круши. Мек малцов вкус, в който се долавят рози, локум, ванилови нотки и бананова сладост.

Отлично се съчетава с пилешко месо, морски дарове, ванилов сладолед.

Violet Berliner Weiße

„Шампанското на севера“ – така Наполеон нарекъл фината, деликатна, пшенична бира, традиционно произвеждане в Берлин. И понеже ни звучи малко претенциозно, решихме да добавим един познат, любим вкус от детството си. Виолетки. Срамежливото цвете, както често наричат теменужките е било основна съставка в любовните отвари и да си признаем, наистина сме влюбени в уханието им. Леката киселинност, характерна за този стил бира е балансирана от сладостта на пшеницата. Деликатният аромат силно напомня пролетна поляна с нацъфтели теменужки, бонбони и захарен памук.

Отлично се комбинира със салати и морски деликатеси.

В началото на лятото очаквай следващият букет в чаша!