Греяна бира?! Да, моля

29.12.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/12/вино.jpg

„Яж, пий и колана отпусни“

полска поговорка

Този месец, всичко което ни вълнува прилича на малко европейско пътешествие – след страната на „сладкия живот“  и сладкото изкушение на Виена, се отправяме към една не толкова известна у нас кулинарна и културна дестинация. Пренасяме се в страната на хилядите езера, известна с едни от най-забележителните средновековни замъци и една от най-старите солни мини в света -Полша. И да, Полша не е само водка и бигос [1].

Тя е една от най-бързо развиващите се крафт бирени дестинации,  въпреки че революцията започва сравнително скоро през 2011г. с пивоварна Pinta. Днес в страната има над 400 крафт пивоварни и всеки месец продължават да се появяват нови, които съчетават модерен дух и традиция.

Един от най-известните полски стилове бира е историческото пиво от  XIV в. “Grodziskie”, често описвано като „полското шампанско“.  Освен с него поляците се славят и с традиционното „Grzaniec“ или греяно пиво. Поляците обичат бира и не се лишават от нея дори и в мразовитите зимни дни. Когато температурите навън паднат, те често забъркват сгряваща пивка магия, като в нея добавят мед и подправки. Обикновено се сервира в големи керамични халби, които запазват топлината по-дълго време.

В Англия също подобна напитка наречена „mulled ale“ е особено популярна, но тя обикновено се сгъстява с жълтък.  В рецепта от XVI век тази вълшебна смес включва не само ейл и захар, но и бренди и шери.  По-късно дори използвали специални конични съдове и инструменти за загряването на пивото.

Ние се спираме на по-елегантния полски вариант, в който в пивото не се добавя друг алкохол, а само подправки. И макар у нас греяното вино да е по-популярната празнична напитка, ти предлагаме да експериментираш с един по-различен вкус и да приготвиш “Grzaniec”.

Необходими съставки

 • 200 мл. английски портер 
 • ½ пръчка канела
 • 8 зрънца карамфил
 • няколко зрънца черен и розов пипер
 • 2 с.л. мед
 • резен лимон или портокал
 • анасон, индийско орехче, кардамон или щипка кайен пипер по желание

Начин на приготвяне

NB Едно от най-важните неща за приготвяне на греяно вино, важи и за бирата. А именно поддържането на правилна температура. Напитката НЕ трябва да завира. Темпeратурата на приготвяне не трябва да надвишава 60оС.

 1. В малък съд се загряват 3 с.л бира, в които се добавя меда и се бърка докато меда се разтвори добре.
 2. Към получената смес се добавят подправките.
 3. Изчаква се докато сместа се сгъсти, след което се добавя останалото количество бира.
 4. Премахва се от огъня и се оставя да престои поне няколко часа, за да поеме аромата на подправките.
 5. Прецежда се и се сервира топло в керамична халба с резен лимон.

P.S Ако искаш да се насладиш на този вълшебен коледен вкус в традиционния му вариант,  имаме решение. В него събрахме всички тези празнични аромати и ги затворихме в бутилка Christmas Fever Stout.

Na zdrowie!

[1] Бигос – Традициона полска гозба от дивечово месо и зеле, бавно готвена на огън в продължение на няколко дни. Обикновено се сервира с препечени филийки черен хляб, намазан обилно с мас и в компанията на силна бира.