Конкурс за тъмна домашна бира Black Rhombus 2017

28.11.2017
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2014/09/494093479.jpg

Корените на нашата пивоварна са заложени в домашното пивоварство. Нашата мисия е да обогатим българската бирена култура и вярваме, че пътят минава именно през експериментите в домашни условия. Това беше причината да организираме и първия подобен конкурс в България. Този тип състезания, организирани от занаятчийски пивоварни са широко разпространени в чужбина, като това позволява на повече хора опитат интересни експериментални бири. Затова и голямата награда за финалиста е пиво, сварено по негова рецепта.

Black Rhombus 2017

Нa 25.11.2017 се проведе вторият конкурс за тъмна домашна бира Black Rhombus. За разлика от миналогодишното издание на състезанието, сега то позволяваше и международно участие. Право на участие имаха български и чуждестранни домашни пивовари. Искаме да изкажем специална благодарност на нашето безкомпромисно жури – Свилен Кириловски от BforBeer; Христо Цочев- член на Асоциация на домашните пивовари в България и един от пионерите домовари в България; Bobo Pebox председател на Асоциация на домашните пивовари в Кошице, Словакия, организатор на редица конкурси и бирени събития; Martin Fek и Piotr Dusza.

В конкурса взеха участие 25 бири, като повечето от тях бяха български.

Според журито нивото на тазгодишния конкурс бе доста високо. То оценяваше по критериите на BJCP (Beer Judge Certification Program), разделено на две комисии. В първия етап на оценяването всяка комисия излъчи своите три фаворита. Във втория кръг двете комисии бяха обединени в една, която оцени органолептично шесте най-добри бири. Нито една бира не бе дисквалифицирана поради някакъв дефект. Това затрудни комисията при избора на финалистите.  А ето кои са те:

Финалисти

III място бе присъдено на Midnight Homebrewers с техния Chillstout с люти чушки.  Те получиха 5кг малц. II място журито происъди на Иван Николов, който бе награден със суровини за 20 литрова домашна варка. Владислав Тодоров и Пламен Костадинов бяха отличени с първото място за своя Black IPA – Dark Steel.  По традиция ние от Пивоварна Ромбус ще сварим пивото по рецепта на шампиона, като 150 л. се предоставят безвъзмездно на участника в кегове.

Всички награди попаднаха в български ръце. Това е прецедент в историята на международните конкурси за домашна бира, организирани в България.

Благодарим на всички участници! А съвсем скоро очаквайте информация и за следващия конкурс за светло пиво Golden Rhombus 2018, който ще се проведе в началото на юни.

Наздраве!