МахмурЛЕК или как да оцелееш по време на празниците

22.12.2017
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2017/07/1-1024x544.jpg

Задава се върволица от празници, отрупани трапези, пълни чаши и шумни наздравици. Не оставяй махмурлукът да помрачи щастието от споделените глътки удоволствие.  Понякога омагьосани от коледния дух, губим представата за умерени количества. Признаците на махмурлука са познати на почти всеки пълнолетен и обикновено връхлитат жертвата си сутрин. Безмилостните му помощните – главоболие, раздразнение, гадене и свръхчувствителност към движения и звуците от бормашината на съседа в 8 сутринта, остават горчив спомен от следпразничните утрини.

Най-ефективното решение за борба с жестокостта на следващия ден е ако не въздържание, то умерена и отговорна консумация.  Представяме ти няколко трика, които ще те подготвят за следващата луда нощ и ще облекчат махмурлука на сутринта.

ЯЖ

Една от най-разпространените грешки е консумацията на алкохол на празен стомах, тъй като тогава се абсорбира по-бързо. За щастие това няма как да се случи около Коледа.  Въглехидрати като пълнозърнеста паста, картофи, ориз или пълнозърнест хляб са идеални за случая. Според южнокорейски учени аминокиселините и минералите, съдържащи се в аспержите предпазват от махмурлук.

ПИЙ ВОДА

Най- добрия начин да се пребориш с махмурлука е приемът на много вода – преди, по време и след партито. Алкохолът е диуретик и консумацията му води до дехидратация, което причинява главоболие. Постарай се да приемаш 1 чаша вода на всяка чаша алкохол. Нека последното нещо, което приемаш преди сън е чаша вода. Хидратацията на следващия ден също ще помогне на организма да възвърне загубените електролити.

НЕ СМЕСВАЙ

Избягвай комбинацията на различни видове алкохол, но ако все пак това се случи, започни с най-нискоалкохолната напитка(бира- вино- спирни напитки). Никога обратно.

Прекомерната консумация на алкохол води до лошо качество на съня, увери се че на другия ден можеш да поспиш повече и да изключиш алармата.

ЗАКУСКА

Ако все пак махмурлукът те връхлети на сутринта, почерпи го с едно-две яйца за закуска. Попадайки в организма етанолът се превръща в ацетилалдехид и оцетна киселина. Ацетилалдехдът е отровен и води до главоболие и гадене.  Яйцата са богати на цистеин  и аминокиселини, които му противодействат.

Всяка култура има своите специфични оръжия за борба с нежеланите последствия от дългите празнични вечери. След запой, дедите ни са се борели с махмурлука с чорбички, които съдържат много ценни хранителни вещества и микроелементи, които извеждат алкохола от организма. Шкембе чорбата е предпочитан лек не само по нашите земи. Румънци, турци и мексиканци също разчитат на нея. Поляците безрезервно се доверяват пилешки бульон и богатите на витамин С кисели краставички. Най-предпочитания лек в Русия е сауната. Парата помага на тялото да се отърве от нежеланите токсини. Често срещана практика е бой с брезови клонки по време на сауна, което стимулира циркулацията на кръвта и спомага по-бързото възстановяване.

Наслади се на предстоящите празници и не забравяй, че дозата прави отровата! Пожелаваме ти пивки, охмелени и споделени празници! НаЗдраве!