Овесен стаут – Закуска за шампиони

07.02.2018
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2018/02/сите.jpg

Значението на думата stout – първоначално е било горд, от XIV век насам означава силен. За пръв път стаутът започва да се приготвя през 1730г.. В края на XIX век той се възприема като полезна напитка с целебни свойства, която укрепва здравето. В началото на 18 век портерът е бил напитката на работническата класа. По-силният тъмен малцов ейл с по-интензивен аромат се наричал портер стаут, или просто стаут. Цветът е по-тъмен от този на портера – тъмнокафяв до непроницаемо черен, благодарение на по-препеченият малц, който се използва. Пяната е плътна и кремообразна. Отличава се с интензивен аромат и вкус на печен малц, сладко горчиви шоколадови нотки, какао, дъх на кафе, сушени сини сливи, смокини и нюанси на червени плодове, меласа. Алкохолното съдържание варира между 4 – 12%.

Стаутът има разновидности, всеки със своята специфика –  американски, овесен, млечен, сладък, сух стаут, експорт стаут, руски имперски стаут.

Овесен Стаут

През Средновековието овесът е бил неизменна част не само от бита, но и от пивото, като пропорциите са варирали между 30-35%. През 1513г. моряците на Тюдорите отказват да консумират овесена бира, заради горчивината й. Това води до драстичен спад на производството на пиво с овес през 16 век и постепенно този стил бива забравен.  И така до края на 19 век, когато търсенето на овесения стаут се възражда, а напитката се смята за лековита и важна част от грижата за здравето. Според реклама на Rose’s oatmeal stout  (Aberdeen Journal, 27.01.1894), пивото действа подхранващо, укрепващо и е силно препоръчително за хора с увреждания.  Популярността на овесения стаут расте и дори поражда някои патентни дразги между пивоварните.

В края на Втората световна война интересът към стила намалява, докато не се появява отново на сцената през 70-те години на 20 век. През 1980 Samuel Smith представя своя овесен стаут, който бележи началото на новата вълна и увеличава търсенето на стила в САЩ.

Rhombus Oatmeal Breakfast Stout

Нашият овесен стаут ухае на топло еспресо и сметана. Кадифеният му вкус е придружен от наситен тъмен цвят и плътна кафява пяна. Комплексен, богат вкус, в който усещането за кафе и шоколад е допълнено от сладостта и плътността на добавения овес. Той балансира горчивината на препечените зърна с напомняща на тъмен шоколад сладост. В аромата се разкриват нотки на кафе, шоколад и плодове, типични за тъмните видове малц.

Пивка тъмна бира, подходяща за консумация с десерти – както лек ванилов сладолед, така и с шоколадови десерти. Съчетава се отлично с барбекю и пикантни ястия.

Закуска за шампиони! Защото никога не е твърде рано за истинска бира!
НаЗдраве!