Великденски кафяв ейл с фурми и стафиди

04.04.2018

Историята на кафявия ейл може да бъде проследена до началото на 18 век в Англия, но постепенно пивоварите започват да използват по-светли малцове и стилът постепенно губи блясъка си и почти не се произвежда. Терминът „кафяв ейл“ възниква в края на 19 век, когато английска пивоварна възражда стила.

Кафявият ейл се характеризира с изразена алкохолна сила и слабо охмеляване и днес се произвежда в цял свят. Широкообхватната категория на кафявия ейл обединява Mild, Southern English Brown и Northern English Brown.

Easter brown ale

Нашият великденски кафяв ейл е с изразено алкохолно съдържание (7,1 %) и медено кафяв цвят. Пиво в стил английски кафяв ейл с добавени стафиди и фурми. Типично за този стил е слабоизразен характер на хмела и доминираща малцовата сладост.

При наливане се образува плътна, кафява, кремообразна пяна. Още в този миг се долавя характерният плодов профил на английския щам мая. В аромата се усещат ясно изразени нотки на сушени плодове, смокини, карамел и меласа. Добавените стафиди и фурми допринасят не само за допълнително усещане за плътност, но обогатяват аромата и вкуса и силно напомнят за пухкав, домашен козунак. Остатъчната плътност е висока, а финалът е дълъг, плътен и сладък.

Наздраве за споделените глътки удоволствие!