5 идеи за разходка около Пазарджик

08.06.2018
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2018/06/bekowi.jpg

Имаш свободен ден и се чудиш накъде да поемеш? Ако все още не си намерил повод да посетиш пивоварната ни, ние ти даваме цели пет и не броим бирата. Представяме ти нашите идеи за разходка и вдъхновение, обуй кецовете и се отправи на еднодневна екскурзия до Пазарджик и региона.

Бековите скали

Разстояние от Пазарджик: 40 км

Според изследвания на НАСА от 1994, районът на село Равногор се смята за най-екологично чистия на Балканския полуостров. Въздухът в този малък планински рай, заобиколен от борови гори, е кристално чист.  Тук виреят едни от най-вкусните планински картофи, а млякото е гъсто, чисто и ухае на билки.

Пътят към селото минава през Пещера, от където се хваща отбивката за Брацигово (в Брацигово има няколко чешми с изворна минерална вода).

Влизайки в селото продължаваш по главния път, на който има отбивка в ляво към Бекови скали, от скоро има и табела. В случай, че не се ориентираш, местните, насядали пред къщите, са отзивчиви и винаги готови да помогнат. Пътеката към Бековите скали започва след последната къща в края на селото. Пътят е черен и всеки с високопроходим автомобил, може да стигне почти до върха, но разходката си заслужава. Преходът отнема около 40 минути в посока, освен ако не се възползваш от възможността за пикник.

Бековите скали са природен феномен тип тераса. От панорамната площадка се разкрива омайна гледка към язовир Въча, сгушен в сърцето на Родопите. Човешката намеса е сведена до малка беседка и 3 пейки.

 

 

Червената скала

Разстояние от Пазарджик: 40км

Червената скала се намира в близост до Бековите скали и разкрива спираща дъха гледка към Родопите.

В близост до църквата, по пътя към Бековите скали има малка избеляла табелка за Червената скала. Отбивката е в дясно и надолу по пътеката има указателни табели. Разходката е кратка и от църквата до Червената скала са нужни около 15 минути.

Легендите разказват, че по време на османското иго, две млади моми сплели косите си в обща плитка и скочили в пропастта, за да спасят вярата си. Заради кървавите следи, местните я наричат Червената скала.

Фотинските водопади

Разстояние от Пазарджик: 50 км

Фотинските водопади се намират на около 4 км от село Фотиново.  Селото се намира в Северозападни Родопи и до него се стига по живописния път Пещера-Батак. На 20 км преди Батак има табела и отбивка към село Фотиново.

Преходът е много живописен и почти през цялото време лек. Пътеката минава покрай Фотинска река, сред ливади и била, обособени са и няколко къта за отдих. След около час ходене, ще се озовеш пред чешма и началото на букова гора. Именно от там започва стръмна пътечка надолу към водопадите. Има табели, които насочват към трите водопада и панорамните площадки.

Фотинските водопади включат три пада с различна височина. Най-високият е около 17 метра.

Пътеките са облагородени, но тази към първия водопад е по-стръмна и доста кална, но си струва, да се накаляш и да потопиш крака във вира, който се образува под водопада.

Рудник „Цар Асен“

Разстояние от Пазарджик: 24 км

Изоставеният рудник „Цар Асен“  е служил за добив на цветни метали по времето на социализма. Неизползваемата мина  привлича авантюристи и фотографи от всички краища на страната с необикновената си красота. Гледката, която се разкрива през погледа би могла да послужи за декор на космическа сага.

До мината се стига по пътя Пазарджик- с. Левски. Рудникът „Цар Асен“ носи името на селото, до което се намира. Кратерът на рудника и неговите тераси  се виждат още от пътя. На дъното на кариерата се е събрала доста вода, а при проливни дъждове често прелива. Според местните, водата в рудника е пълна с цялата Менделеева таблица и отровни химически съединения.

В района около Панагюрище има много изоставени кариери, но определено лунният пейзаж, който се разкрива тук е един от най-забележителните. В близост до рудник „цар Асен“ има хълм, който предоставя панорамен изглед.

Крепостта „Стенос“

Разстояние от Пазарджик: 49 км

Разстояние от София: 78км

Наскоро реновираната крепост „Стенос“ при прохода Траянови врата се намира на 15 км от гр. Костенец. Ако се движиш по автомагистрала Тракия в посока Бургас, следвай табелите. Отбивката за Костенец и Мухово се намира на 45 км.

През 1985 започва проучването на крепостта, а през 2015 г. е реставрирана. Открити са множество бронзови монети, долиуми за съхранение на жито, както и късно-антична керамика.

При крепостта „Траянови врата“ се е водила една от най-емблематичните битки в българската история. Според историкът Петър Мутафчиев1 битката при Траянови врата отсрочва края на Първата българска държава. През 986 император Василий II насочил войските си към България с идеята да възвърне властта на империята до поречието на Дунав. На 17 август българската войска, предвождана от бъдещия цар Самуил, посрещнала византийската армия и я разгромила. Самият император и авангардът едва успяват да се изплъзнат и да се спасят. След тази победа българските войски успяват да отвоюват  много български територии обратно от византийската империя.

Работно време:  9:00-17,30ч. | Цена на билетите: 3лв. за възрастни, 2лв. за учащи, 1лв. за деца, пенсионери и хора в неравностойно положение.

На пропускайте да разгледате и останалите ни предложения за разходка около Пазарджик. Ако още не си включили посещение на крафт пивоварна Ромбус в маршрута, сега е моментът!

Наздраве!?

 


1  Мутафчиев, Книга за българите (1992), с. 118