Golden Rhombus 2018

14.05.2018

Историята на пивото започва преди повече от 10 000 г., когато то се е произвеждало в домашни условия. Щом се е случвало в тогава, значи не е толкова трудно. Доказателство за това е доброто представяне на участниците в конкурса за домашна бира Golden Rhombus 2018, който се проведе на 12.05.2018. Този тип състезания, организирани от занаятчийски пивоварни са широко разпространени в чужбина, като това позволява на повече хора опитат бири, приготвени с въображение и експериментаторски дух. Затова и голямата награда за финалиста е пиво, сварено по рецепта на победителя.

По време на конкурса се проведе и дългоочакваната демонстрация за приготвяне на бира в домашни условия, воден от Николай Илов. Откритият урок потопи бирените ентусиасти в изкуството на пивоварството.

Всички присъстващи имаха възможността да чуят древна трапезна песен на акадски език, както и превод на химна на Нинкаши на български език. Самият химн е най-старото описание на процеса за производство на пиво. В тази форма рецептата, открадната от боговете, се е предавала от поколение на поколение и се е съхранила през вековете.

Golden Rhombus 2018

Нa 12.05.2018 се проведе вторият конкурс за светла домашна бира Golden Rhombus. В конкурса взеха участие 17 бири.

Искаме да изкажем специална благодарност на нашето безкомпромисно жури – Свилен Кириловски от BforBeer и Мирослав Досев – член на Асоциация на домашните пивовари в България.

Комисията оценяваше по критериите на BJCP (Beer Judge Certification Program). В първия етап на оценяването комисията излъчи своите четири фаворита. Във втория кръг, журито оцени органолептично най-добри бирите и излъчи единодушно първото място.

Финалисти

  • III място бе присъдено на тандема Владислав Тодоров и Пламен Костадинов, които пък спечелиха I място в конкурса за тъмна домашна бира Black Rhombus 2017.
  • II място журито присъди на Пламен Костадинов за неговия American Wheat Ale с лимонова кора и шипки.
  • Стоян Нинов бе отличен с I място за своя берлинер вайс с къпини Kiselochos Bulgaricus.  По традиция ние от Пивоварна Ромбус ще сварим пивото по рецепта на шампиона, като 150 л. се предоставят безвъзмездно на участника в кегове.

Благодарим на всички участници и ценители на пивото, които споделиха този ден с нас.

Наздраве!