Session IPA – какво е това?

27.06.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2014/08/cta-bg-1024x683.jpg

Session IPA е един от най-популярните и противоречивите стилове днес.  Защо пък противоречив? И какво всъщност е IPA?Да се върнем малко по-назад, когато по-голямата част от Индийския субконтинент все още е британска колония.  Историята на India Pale Ale (IPA) започва именно там.  

Какво е IPA?

Иконичният стил IPA се заражда във Великобритания, за да удовлетвори нуждите на войниците с Индия. За да издържи на дългото пътуване до британската колония, в пивото се влагало изобилие от хмел, който да го стабилизира. Алкохолното съдържание на IPA било по-високо от това на пейл ейла, който доста се различавал от представите ни за стила днес.

Джордж Ходжсън от Bow Brewery изнасял портър и светъл ейл (pale ale) от Лондон до Индия още през 1793. Пивоварите били посъветвани да вложат допълнително количество хмел, който да послужи като естествен консервант и да удължи срока му на годност. Благодарение на антисептичните му свойства,  бирата може да издържи дългия път и тропическия климат. Алкохолното съдържание на този исторически IPA било около 6,5%. Все още се водят спорове каква е причината за успеха на Bow Brewery. Дали качеството и по-високото алкохолно съдържание на тази бира или възможността за отсрочено плащане, която предоставял.

По-късно IPA е възроден в САЩ в зората на крафт бирената революция, когато Anchor Brewing пресъздават британския стил и за пръв път използват познатият днес американски сорт хмел Cascade в своя Liberty ale. Индийският пейл ейл първоначално е предназначен за английските колониални войски в Индия.Дългият път на IPA продължава и днес той е един от най-популярните и обичани стилове бира в света. Цветът му варира от златист до медено червен. Пяната е плътна и кремообразна. Има силно изразени цитрусови и тропически вкус и аромат, в зависимост от използвания хмел се долавят пикантни и смолисти, борови нотки, както и аромат на окосена трева. В зависимост от стила и използвания малц, вкусът може да е балансиран с малцова сладост и карамелени нотки.  Алкохолното съдържание варира между 5 – 10 %.

Погледнато през чаша пълна с по-високо алкохолен IPA, става ясно защо понятието session IPA, звучи като оксиморон.

Какво е Session IPA?

Session бирата може да се открие в почти всички стилове пиво. Teрминът “session” е по-скоро описателен и не дефинира точна категория. Това, което я отличава от класическите образци на категорията е по-слабо алкохолно съдържание. Въпреки това обаче, вкусът е балансиран и основните характеристики на базовия стил лесно могат да бъдат открити. Фактът, че е с по-ниско алкохолно съдържание, съвсем не означава, че ароматът и вкусът ѝ ще липсват.  Тя е свежа и пивка, жадувана прохлада под парещите лъчи на слънцето. Обикновено алкохолното ѝ съдържание е между 3 и 5 %.

През 2005 сайтът BeerAdvocate.com дава определение за този тип бири.

„Всяка бира, която съдържа не повече от 5% алкохолно съдържание и има добър баланс между малцовите и хмеловите характерстики. Тази комбинация я превръща в много пивка бира, чиято цел е да позволи на човек да изпие няколко.“

Един от класическите примери за session бири е роден през 18 век в Англия. Преди изобретяването на помпата за наливна бира, най-консумираното пиво в местните пъбове бил английският битер. Той бил по-слабо газиран, благодарение на вторичната ферментация в бурето, от което се наливал директно и се сервирал с температурата на избата, в която отлежава (около 14оС).

Историята на session бирите ни отвежда отново в Англия по времето на Първата световна война, когато консумацията на бира е била  позволена на работното място. Докато произвеждали оръжия за фронта, работниците разполагали с два периода или „сесии“ по 4 часа, в които алкохолът е бил позволен. По-често те били между 11:00 и 15:00ч. и между 19:00 и 23:00ч.. Бирата, която консумирали била по-слабо алкохолна и им позволявала да останат в кондиция,  въпреки утоляването на жаждата в рамките на този 4 часов период. Този закон е в сила до 1988г.

Hakuna Matata Session IPA

В днешни дни, консумацията на крафт бира набира популярност, но тя обикновено се характеризира с малко по-високо алкохолно съдържание. Много хора смятат, че това гарантира по-добър органолептичен профил.  Дълго време имахме желанието да приготвим ниско алкохолна бира, която да обори това схващане. И така вдъхновени от възможността да пиеш бира по време на работа, създадохме Hakuna Matata session IPA. Скрихме лятото в бутилка и то ухае на цитруси и сочни тропически плодове. Долавят се нотки на дюля, праскова и пъпеш, а алкохолното съдържание е едва 3%. Сладостта на пшеничния малц и овеса е балансирана от горчивината на американските хмелове. Съчетава се отлично със салати, fish & chips, bufflo wings, стек и месо приготвено на огън.

Нямай грижи, освободи се от всякакви тревоги и се отдай на Hakuna Matata session IPA.

Наздраве!