Кубинска класика с нов привкус – Бирито

09.07.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2014/09/history.jpg

Честно казано, винаги сме гледали малко скептично на бирените коктейли, но до петък остават цели 3 дни и решихме да импровизираме и да обогатим вечната кубинска класика – Мохито. Пардон, Бирито.  

Има няколко теории за произхода на името „Mojito“. Дали е умалително на африканската дума „mojo“ (да омагьоса) или е производно на испанската дума „mojadito“ (малко мокро), всъщност няма голямо значение. Важното е, че този  традиционен коктейл с мента, бял ром, кафява захар, лайм и газирана вода е истинско олицетворение на лятото. Както може би се досещаш, заменихме газираната вода с бииира. До 19 век берлинер вайсът се е комбинирал с шампанско, ликьор или шнапс, но с времето тази практика е отпаднала. Днес традиционната немска бира, често се консумира в комбинация със сладък плодов сироп.

И ето как решихме да си спретнем  магическа отвара с берлинер вайс с виолетки, чиято лека киселинност се съчетава отлично с цитрусовата свежест на лайма и ментата.

Съставки

  • 10-12 листа прясна мента
  • сокът на половин лайм
  • 330 мл. берлинер вайс с виолетки Violet
  • 50 мл. бял ром
  • кафява захар или 10 мл. плодов сироп по желание
  • лед

Начин на приготвяне

Листата от ментата се слагат на дъното на шейкър или дълбока чаша. Намачкват се леко, за да освободят аромата си. Към тях се добавя сокът от лайм и два резена лайм. По желание се добавя захарния сироп. Отново се намачква леко. Чашата се пълни с лед почти до горе, след което се добавя рома. Чашата се долива с берлинер вайс. Може да се декорира с листенца мента и резен лайм.

 

Наздраве с тази кубинска класика с нов привкус!