Бира с лавандула – България, мой малък Прованс

25.07.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/07/3.jpg

Лавандулови полета, уханни склонове, плодородна земя и пъстрота. Не, не говорим за Прованс, а за България.  Страната ни е благословена не само с маслодайни рози, но и с ароматни лавандулови полета. Благоуханното растение се използва още от древността,  както за лечебни отвари, така и за парфюми. 

Lavandula angustifolia 

Лавандулата има широко приложение в народната медицина. Основното й действие е успокояващо, спазмолитично, антисептично и инсектицидно. Цветовете на билката се използват за облекчение на мигрена, сърцебиене и невроза. Тя облекчава възпаленията, предпазва от инфекции, подобрява настроението. Лавандуловото масло дори се е използвало като дезинфектант през Първата световна война.

В свежите цветове се съдържа около 1% етерично масло, а в прясно изсушените до 3%, 12% дъбилни вещества, захари, восъци, органични киселини, минерални соли и други.  Качеството на етеричното масло се определя от съдържанието на линалилацетат, който варира от 30 до 60% спрямо почвата, климата и условията на отглеждане.  Българското лавандулово масло съдържа около 38-42% от този естер. В лавандуловото масло се съдържат и терпенеол, линолол, мирцен, гераниол и др. [1]

У нас лавандулата се отглежда като етеричномаслено растение в подбалканските полета, Добруджа, Източна и Североизточна България. Днес  в България се добиват около 200 тона годишно, което превръща страната ни в световен лидер по добив на лавандулово масло. Българското лавандулово масло не отстъпва по качество на френското и се характеризира с изключително траен и фин аромат.

Вдъхновени от пленителния аромат и качества на лавандулата, решихме да обогатим шоколадовия вкус на класическия английски портер с нея.  След миналогодишния вариант на тъмна лятна бира – стаутът с мента Mint Nights, ти представяме продължението на флоралната ни серия , а именно бира с лавандула.

Lavender Nights Porter

Нашият лавандулов портер е освежаващо тъмно пиво, способно да пренесе сетивата на провансалска поляна в лятна вечер. Лавандулата се усеща фино и е само нюанс в цялостния букет от аромати, които разкрива тази бира. При наливане се образува плътна кафява пяна, която запазва ароматите до последната глътка. Ароматът е шоколадов, а лавандуловите и плодови нотки придават свежест, която прави тази бира изключително подходяща за топлите летни дни и нощи. Комбинира се отлично с червени меса, ароматни сирена и шоколадови десерти.

Можеш да я откриеш от утре на обичайните места.

Наздраве за споделените глътки удоволствие!


[1] Иринчев,1958;  Влахов и др.,1969; Стайков, 1974