Дами канят – Тирамису стаут с кестени

28.11.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/11/дами1.jpg

Тези дни се пренасяме в Италия. Страната, в която има стриктни регулации по отношение на винопроизводството, се слави с голяма свобода и креативност в производството на крафт бира. Един от най-интересните италиански стилове пиво е сладко изкушение от района на Тоскана и Пиемонт. Пиво, което обикновено се появява в края на есента, тъй като в него се добавят пресни съставки, събрали цялото слънце на лятото и са особено характерни за сезона. 

Есенно сладко изкушение

Ако вече усещаш уханието на печени кестени във въздуха е време да ти разкажем за „birra alle castagne“ или кестенова бира.

В района на Средиземноморието кестените се считат за важна част от кулинарната традиция. Именно те са били една от основните храни на римските легионери. Днес италианците приготвят с тях супи, печива, десерти и разбира се бира. Местните майстори влагат кестените под формата на брашно или ги опушват, пекат или варят. Често добавят и мед от кестени.

„Тирамису“

Когато говорим за италиански десерти, няма как да пропуснем вечната класика „Тирамису“ . На италиански името на десерта означава „вдигни ме на крака“, „ободри ме“. Това със сигурност ще се случи след няколко хапки бишкоти, обилно напоени с еспресо, крем от маскарпоне, захар и пресни жълтъци от щастливи кокошки, поръсени с какао на прах.  За италианския шедьовър се носят много легенди. Водят се много спорове за точния регион, от който произхожда. Десертът се е свързвал с венецианските куртизантки, които го използвали като афродизиак и източник на енергия. А майките използвали крема Zabaglione като подсилващо средство за подрастващите деца.

Дами канят – тирамису стаут с кестени

Независимо от коя област на Италия, произхожда този вълшебен десерт, той не може да ни остави равнодушни. Затова с нашите приятели от Beer Bastards, решихме да съчетаем тези италиански вкусове и да обогатим рецептата на добре познатият ни стаут с кестени „Дами канят“. Освен кестени, добавихме кафе и бурбонска ванилия. Резултатът е плътна бира, с фини препечени нотки и деликатен вкус и аромат, които галят небцето като кадифе. Сезонно пиво, което се съчетава отлично с топла домашна храна, сирена и десерти.

P.S Оставаме на италианска вълна и следващата седмица ще ти разкрием една дълго пазена тайна.

Наздраве!