Джон Смит и една от най-обичаните американски истории

03.12.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/12/john-smith.jpg

През 1606г. в Новия свят вече има английска колония. Капитан Джон Смит е един от първите стотина емигранти, които основават Вирджиния.  Той е основен герой в колонизацията ѝ, а по-късно става неин президент.  Джон Смит е човекът дал името на Нова Англия.

Английският пътешественик учи местните заселници на земеделие и твърдо следва максимата „Който не работи, не да яде!“.  За съжаление животът на заселниците в новата английска колония е тежък – суров климат, глад и непрестанни индиански атаки. Капитанът се опитва да установи търговски отношения с местните племена, които обаче го пленяват и го осъждат на смърт.  Той е помилван, благодарение на млада индианка, която се хвърля пред тялото му и моли вожда да пощади живота му. Името й е Покахонтас. Легендата за любовта между английския авантюрист и индианското момиче е една от най-обичаните американски истории.  Не е ясно, дали легендата я е плод на въображението, но любовта ни към стила бира, роден на бреговете на Нова Англия, определено е истина.

New England India Pale Ale

IPA продължава да бъде един от най-обичаните бирени стилове. Именно той поставя началото на крафт бирената революция в САЩ. Любовта към интензивния профил на IPA е една от причините пивоварите да експериментират с различни рецепти и да създават нови вариации на стила. От West Coast IPA, който е истинска охмелена бомба с висока горчивина, до сочното тропическо изживяване New England IPA .

Този стил е сравнително нов и възниква около 2011г. в Нова Англия, от където идва и името на му. Счита се, че Heady Topper  на пивоварна “The Alchemist” e първият комерсиализиран пример и е вдъхновение за следващите интерпретации.  В отговор на разрастващия се интерес към тази бира, през 2015г. Beer Judge Certification Program (BJCP) го добавя към категория Specialty IPA.

NEIPA e eдин от най- популярните през последните две години стилове – мътна бира, с кремава текстура подобна на нектар, тропически вкус, флорални нотки, слаба горчивина и подчертан цитрусов аромат.

John Smith NEIPA

Лятото се е скрило в чаша и ухае на манго, папая, пъпеш и праскови.  Долавят се ананасови, портокалови и ягодови нотки. Букетът от аромати е балансиран и освежаващ, с изразен цитрусов профил. В тaзи бира добавихме три сорта хмел – Citra, Azzaca , Cryo Mosaic. Мътно пиво със сламено – жълт цвят, пухкава бяла пяна и кадифено тяло. Горчивината е балансирана от сладостта на добавените пшеничен малц и овес.

Комбинира се отлично с морски дарове, surf ‘n’ turf, леки салати, паста, козе сирене, крем брюле.

Наздраве!