Alba White IPA – любовта между IPA и пшеницата

11.02.2020
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/02/алба.jpg

Какво е White IPA

White IPA е плод на любовта към класическия американски IPA и пшеничeния Weizen и Witbier. White IPA съчетава в себе си цитрусовата горчивина на IPA и сладостта от пшеницата. Леко мътна бира със светло жълт до златист цвят, добра пяна, хлебна сладост, плодов вкус и аромат, леко пиперлив характер.

Откъде идва White IPA

Този стил всъщност води началото си от една колаборация между Deschutes Brewery, популярни със своите охмелени бири и Boulevard Brewing, познати с любовта си към пшеницата. Те създали рецептата заедно след дълъг брейнсторминг. Екперименталната рецепта съдържала лимонова трева, салвия, кориандър и портоколави кори. Следвайки белгийската традиция на Boulevard Brewing, те добавили и пшеница. Larry Sidor и Steven Pauwels – майсторите от двете пивоварни – приготвили пивото по тази рецепта и всъщност създали две различни версии на бирата. Това е още едно доказателство за ролята на тероара и разликите в готовото пиво, в зависимост от партидата на малца, хмела и характера на водата.

Тази колаборация бързо разбунила духовете и мълвата за нея се разпространила. Скоро много пивоварни започнали да експериментират с рецептата и да я подобряват.

Alba White IPA

Нашият вариант на White IPA е комбинация между цитрусовата свежест на IPA и пшеничената сладост на Weizen.

Златиста, леко мътна бира с богат аромат на банан, ягода, кайсия, карамфил, цитрусови и тропически плодове. Ароматът е леко пиперлив, а във вкуса доминират банани, манго и кора от портокал. Цитрусовата свежест се дължи на сухото охмеляване с американските  хмелове Mosaic, Citra и Azacca. Горчивината е балансирана от хлебната сладост на пшеницата.

Препоръки

Препоръчителна температура на консумация между 8 и 10оС. Комбинира се отлично с риба, морски дарове, салати, пица и паста, бургери, мексиканска и люта храна.

Налична от утре на познатите места. Къде да откриеш нашите бири – научи тук. 

Наздраве!