Как да съчетаем бира и сирена – основни насоки за дегустация

20.02.2020
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/02/foodcheese-1280x800.jpg

Всяко ястие е съвкупност от различни съставки, които работят заедно и създават един комплексен и завършен вкус.  Ароматите, текстурата и вкусовете взаимно се обогатяват и откриват нови нюанси, когато са съчетани с правилната напитка, независимо дали става дума за вино или бира. Тази синергия от вкусове създава съвсем нов набор от усещания. Въпреки че, комбинацията на вино и различни храни е по-популярно, пивото далеч не остава по-назад. Неведнъж сме споменавали, че крафт бирата може да се комбинира не само с чипс и картофки и със следващите редове те предизвикваме да съчетаеш пенливата напитка със сирена и да изненадаш сетивата си.

Бира и сирена?

Основното правило при комбиниране на бира с храна да се избират контрастни или допълващи се вкусове. Деликатните бири се комбинират чудесно с по-деликатни храни. Изтънчените и фини вкусове обаче могат да се съчетаят и с по-агресивни вкусове, също толкова успешно. Когато става дума за дегустация, разнообразието е добре дошло и селекцията от сирена е най-доброто решение – различен вид мляко, различна форма, текстура, време на отлежаване, водят до различни вкус, аромат. Но дори един вид хубаво сирене е достатъчен, когато е съчетан с подходящата бира. И двете могат да бъдат оценени по едни и същи критерии.

Текстура

Бирата може да бъде по-газирана и гъделичкаща небцето, но може да наподобява мус като ечемиченото вино например. Сиренето може да бъде лепкаво, нежно и кадифено като бри или крехко и сухо като добре отлежала гауда. По-високоалкохолните и плътни бири като имперски стаут, ечемичено вино са идеална компания на синьо сирене и зрели сирена.

Аромат

Виновникът за широкия спектър от хлебни, бисквитени, карамелени, шоколадови и кафеени нотки е малцът. В зависимост от сорта, хмелът може да добави към пивото аромат на цитруси, тропически плодове, смолисти и флорални нотки.  Аромати на ябълка, круша, кайсия, череша и банан се дължат на маята и ферментацията на по-висока температура.

Сирената също имат свои характерни аромати, които се дължат на пашата, формата, закваската и ензимните паузи.  По-младите сирената напомнят на масло и заквасена сметана, докато зрелите сирена ухаят на ядки, трева, карамел, понякога на гъби или хумус.

Интензитет

Деликатните сирена се съчетават отлично с бири с по-слабо тяло – например моцарела или фета с Pilsner или Weizen. Кремообразната текстура на моцарелата се сблъсква с леките бананови и прасковени аромат на пшеничната бира и създава усещането за лек ванилов десерт или сладолед. Зрелите сирена се нуждаят от пиво с по-плътен вкус.

Киселинност

Всяко сирене притежава лека киселинност. Някои са по-тръпчиви от други. Тази киселинност може да накара някои по-малцови бири да изглеждат по-сладки, отколкото са в действителност.  Препоръчително е по-киселите сирена да се комбинират с по-охмелени бири като IPA. По-киселит екато Flanders, балансират със сладостта на отлежал пармезан.

Сладост

Повечето сирена, които отлежавали повече от няколко дни нямат остатъчни захари. Причината затова е, че бактерията е преработила всичката лактоза (млечна захар) в млечна киселина. Въпреки това много сирена създават усещане за сладост. Много бири имат остатъчни захари, докато други създават това усещане за сладост, благодарение на карамелените нотки на малца.  По-сладките и малцовите бири (напр. Brown ale, bock, barley wine, stout, porter) се съчетават отлично със зрели сирена с аромат на ядки, масло и карамел.

Горчивина

Горчивината е една от най-ярките характеристики на пивото и отговорник за нея е хмелът.  Въпреки това при някои стилове пиво, тя е сведена до минимум, за разлика от някои double IPA, например. Тези горчиви бири могат да задушат вкуса и аромата на по-деликатните сирена, но острият вкус на пекорино или пармезан са идеална компания. Горчивите бири подхождат и на интензивния вкус на прясно козе сирене например, което  трудно се съчетава с по-малцови бири.

Сервиране

Както всеки стил бира има препоръчителна температура на консумация, такава имат и сирената. Повечето сирена разкриват пълния си потенциал при стайна темепература, когато ароматите се освобождават, а текстурата става една идея по-мека.  За разлика от зрелите сирена, които изискват повече време, за да се отпуснат, свежите продукти като моцарела и рикота изискват повече внимание. За повече сигурност могат да бъдат извадени от хладилника между  15 и 30 минути преди консумация.

Как да съчетаем бира и сирена

  • Киселите бири (Brett ale, Saison, Flanders Red ale, Berliner Weisse, Grape ale) се съчетават отлично с меки сирена, богати на вкус като козе, камембер или бри. Те помагат на плодовите  и funky нотки да изпъкнат. По-солените сирена също са в хармония с киселите бири, заради контраста на вкусовете.
  • Охмелените бири (IPA) се съчетават отлично с  фината горчивина на гауда или чедър. Горчивината на хмела намалява усещането за масленост, а сиренето намалява усещането за горчивина,  затова IPA може да се комбинира с по-мазни и богати сирена.
  • Тъмните  и по-високо алкохолни бири (портър, стаут, barley wine, imperial porter) са идеална компания на по-високомаслени сирена с по-интензивен и плътен вкус  – синьо сирене, зелено сирене от Черни Вит, пушени сирена. Хармонията между шоколадовия, плътен стаут  например и добре отлежалия пармезан, може да се превърне в истинска гурме преживяване. Препоръчително е дегустацията на тези по-интензивни вкусове да остане за накрая, тъй като след тях по-деликатните вкусове и аромати, няма да се усетят.

Има толкова много видове бира и сирена, остава ни само да изберем с кое да започнем.  Затова ние ти даваме няколко основни насоки как да се съчетаят успешно, но избора остава в твои ръце.

Наздраве!