Berliner Weiße

29.10.2020
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/10/rhombus-cherry-berliner-weise.jpg

Champagne du Nord  или „Шампанското на Севера” – така Наполеон нарекъл фината и елегантна пшеничената бира, традиционно произвеждана в Берлин.

Какво е Berliner Weiße

Все още се водят спорове къде е започнал да се приготвя този деликатен еликсир и кога точно млечната киселинност се е превърнала в негова запазена марка. И докато в Бавария се приготвя бира по строгите правила на Закона за чистотата на бирата (Reinheitsgebot), то в района около Берлин се ражда освежаващо пшеничено пиво с деликатен, кисел и тръпчив характер, което почти винаги се е смесвало със сладък плодов сироп, най-често малинов.

Според някои рецептата за Berliner Weiße, дошла през 17 век с протестантски бежанци, които бягат в Германия. Смята се, че докато пътували се запознали с дивата ферментация и стилове като Oud Bruin, Flanders Red ale и ламбик. По-вероятно е Berliner Weiße да произлиза от бира, сварена в началото на 16 век от пивоваря Корд Бройхан около Хановер. Тя в описвана като пиво с много светъл цвят „наподобяващ цвета на младо бяло вино, има винен аромат и приятен сладко-кисел вкус.“[1] Тази бира бързо набрала популярност. Рецептата ѝ се разпространила и адаптирала, в зависимост от наличното зърно и по-късно еволюирала в Berliner Weiße.

За разлика от повечето бири с пшеница, Berliner Weiße обогатява вкуса си при отлежаване. Ароматът ѝ е свеж, леко хлебен, с деликатен плодов характер, който напомня на лимони и ябълков пай. Аромат на хмел почти не се усеща. Вкусът е чист, с млечна киселинност и никаква горчивина.

Rhombus Berliner Weiße

Любовта ни към този леко кисел стил и експериментите, към които предразполага е стара и ни предлага неограничени възможности.  Именно Berliner Weiße с вишни беше и една от първите кисели бири, които произведохме и една от първите кисели произведена в България изобщо.

  • През 2018 се появи и Kiselochos Bulgaricus с къпини или иначе казано първата българска бира с пробиотичната закваска включваща Lactobacillus Bulgaricus. Приготвихме я по рецепта на Стоян Нинов, който спечели конкурсът ни за домашна бира Golden Rhombus.
  • Година по-късно създадохме серия от 3 бири с ядливи цветя, които подобряват и функционалните свойства на пивото – с роза дамасцена, лавандула и още един Berliner Weiße с виолетки.
  • През февруари създадохме Berliner Weiße с Краля на плодовете – мангото. Той беше колаборация между Крафт пивоварна Ромбус и Pelta brewing. Обикновено алкохолното съдържание на този стил варира между 2.8% – 3.8%, но ние решихме да направим двойно по-високо алкохолен Berliner Weiße, към който добавихме съвсем малко пушен малц. А кралят на джунглата – мангото – прави вкуса още по-многопластов. King of the Jungle Berliner Weiße с млечна киселинност, аромат на лимон и манго. Леката, млечна киселинност е балансирана с медена сладост и богатия вкус на мангото.

Cherry Berliner Weiße

Cherry Berliner Weiße е нашeто най-ново попълнение към сладко-киселата ни Одисея. Този път героят в нея е нейно величество Черешата. Затворихме пролетта и я чакахме търпеливо да ферментира и отлежи, за да разгърне пълния си потенциал. Сладко-кисело изкушение с червеникав цвят, розова пяна и кадифена текстура, която силно напомня на нектар. Във вкуса и аромата доминира черешата, заоблена от нежната милувка на бурбонска ванилия. Лимоновите и цитрусови пък се дължат на млечнокиселата закваска Lactobacillus Plantarum. За съжаление количеството е много малко, така че не се бави и ела да опиташ този течен десерт в пивоварната.

Препоръки

Може да се сервира в класическа чаша за Вайцен тип „Vase“, бокал или Goblet, а препоръчителната температура на консумация е 6-8оС. Комбинира се отлично със свежи салати, морски дарове, люта храна и пилешко месо.

А съвсем скоро ще добавим още един плодов екземпляр към голямото ни вече Berliner Weiße семейство.

Наздраве!

[1] Ron Pattinson, „The Home Brewer’s Guide to Vintage Beer“