5 идеи за разходка около Пазарджик

17.09.2020
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/09/2-1280x720.jpg

През последните дни на лятото искаме да изживеем всичко, което сме отлагали през последните месеци. Да потопим крака в морето за последно тази година, да си направим барбекю на открито, да изкачим поне още един връх, да спим поне още веднъж под звездите, да изпием още една бира под небето.

Ако вече си обиколил всички отбивки около Пазарджик, за които сме ти споменавали, не сменяй посоката. Стягай раницата, обувай туристическите обувки и не забравяй да се отбиеш в пивоварната, за да си кажем „НаЗдраве!“

Предлагаме ти още 5 идеи за разходка около Пазарджик, които ще те накарат да се върнеш отново.

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/09/6.jpg

Родопската теснолинейка

Разстояние от Пазарджик: 21 км

Не е нужна машина на времето, за да пътуваш назад в миналото. Необходимо е само да се качиш на единствената действаща теснопътна ЖП линия в Бълагрия. Разстоянието между релсите е едва 760мм , за сравнение при останалите ЖП линии то е близо 1500мм.

Теснолинейката свързва Горннотракйската низина, Родопа, Рила и Пирин.  ЖП линията е дълга 125 км и започва в Септември, преминава през дефилето на Чепинска река, устремява се към най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово –  и достига до Добринище. Разстоянието между двете крайни гари се изминава за около 5 часа. Идеално време, в което да се насладиш на любимата си бира. Теренът е труден, влакът се движи бавно, а дъхът ни спира от живописни гледки. Именно заради това е известна и като „Алпийската железница“ на Балканите.

Пълното разписание на теснолинейката можеш да откриеш тук.

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/09/zhrebichko.jpg

Жребичко

Разстояние от Пазарджик: 29 км

Село Жребичко се намира в един от първите родопски ридове. Името на селото се свързва с легендата за изгубено жребче, което стопаните намерили в месността след тежката зима.

В миналото селището е било обградено от запазените до днес стени на крепостта Коринград. В землището на селото са открити редица монети, барелефи, изображение на тракийски конник и още много ценни находки.

От центъра на опустялото село в западна посока започва пътека към кръста и параклиса Св. Илия. Наричат мястото малката Кръстова гора, тъй като според местните на всяко камъче има кръст. Оттам се разкрива панорамна гледка към цялата западна част на Тракийското поле. Пред параклиса има полянка и беседка, които са подходящи за пикник.

В югоизточна посока се намира крепостта на вр. Клисура. На самия връх се намира равна площадка в кръгла форма. Според историците тук се е намирал централния град на тракийското племе Беси – Бесапара и тракийското светилище на Загрей (или „Първия Дионис“).

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/09/5.jpg

Пашови скали

Разстояние от Пазарджик: 55 км

„Няма човек, който да обгърне Родопа с един поглед. Няма връх, на който да се изкачиш, та да я познаеш с един поглед. Трябва да я извървиш и да я изстрадаш, та после да я събереш в сърцето си и да я погледнеш – ала трябва да имаш сърце на орел. Не можеш да видиш Родопа с очите си, трябва да я видиш със сърцето си. Със затворени очи … в себе си.“

Антон Дончев

Сгушено между Рила и Родопа на надморска височина 1400м. се крие месността Юндола. Името й произлиза от турската дума „юндол“ , което означава „пазар за вълна“.

За да се потънеш в красотата на Родопа е необходимо да паркираш на пазарчето в центъра на местността, където пътя се разделя и да поемеш в посока към Велинград. След около 300 м. в дясно от шосето започва черен път, който пресича поляната. По него се стига до Учебно-опитно горско стопанство Юндола. Пътеката към Пашови скали следва оградата на стопанството  и е маркирана, така че няма как човек да се обърка.

Разходката до скалите трае около 20 минути в посока и е сравнително лека.

От Пашови скали се разкрива живописна гледка към част от Родопи, Рила и целия Пирин. При повече късмет може да се види и теснолинейката.

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/09/2.jpg

Язовир Белмекен

Разстояние от Пазарджик: 72,2 км

Язовир Белмекен се намира на 1923 м. надморска височина и това го превръща в едно от най-високите водохранилища у нас и на Балканите. Името му е със смесен българо-турски произход  и означава „известно място“ (бел, бял – от тракийски – известен, мекян – от турски – дом, стопанство).

Достъпът до язовира е лесен и може да се стигне до самия му бряг с кола, което го превръща в чудесна дестинация за всеки сезон. Независимо кога се отправиш натам, не забравяй, народната мъдрост „зимно време с торбичка, лятно с абичка“, тъй като тук времето се променя за минути.

Районът е подходящ за планинско колоездене, а обиколката на язовира разкрива великолепни панорамни гледки. Общата дължина на маршрута е около 14 км и е с ниска спепен на трудност.

belmeken
belmeken
Belmeken

Връх Белмекен

Разстояние от Пазарджик: 70,2 км

Връх Белмекен се намира в Ибърския дял на Рила и е висок 2626м.

Той е сравнително лесно достъпен от южната страна. Пътеката започва от стената на язовир Белмекен, където се срещат пътя от Юндола и шосето, което води до спортната база. До паркинга има указателни табели за пътеката към върха. Тя е обозначена с червена лятна маркировка. През зимата склоновете са лавиноообразни и е необходима добра екипировка.

Първата половина от маршрута е по-равна, а при втората започва изкачването, там посоката е ясна – нагоре с гледка към язовира в дясно.

Маршрутът се изминава за около 2,3-3 часа в посока и всяка крачка си струва, само за да зърнеш необятната синьо-зелена шир, която се разкрива пред погледа от върха.

На пропускай да разгледаш и останалите ни предложения за разходка около Пазарджик.Ако още не си включили посещение на крафт пивоварна Ромбус в маршрута, какво чакаш още?!

Наздраве!