Честит Международен ден на стаута

04.11.2021
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2018/11/site.jpg

Всеки първи четвъртък на ноември милиони хора по света си казват „Наздраве“ в чест на един от любимите ни стилове бира – стаута. Празникът се отбелязва от 2011г. насам.

Значението на думата stout – първоначално е било горд, от XIV век насам означава силен. За пръв път стаутът започва да се приготвя през 1730г.. В края на XIX век той се възприема като полезна напитка с целебни свойства, която укрепва здравето. В началото на 18 век портерът е бил напитката на работническата класа. По-силният тъмен малцов ейл с по-интензивен аромат се наричал портер стаут, или просто стаут.

И така до днес, когато всеки може да открие своя вкус между богатите разновидности на стила – американски, овесен, млечен, сладък, сух стаут, експорт стаут, руски имперски стаут.

Цветът на стаута е бира е по-тъмен от този на портера – тъмнокафяв до непроницаемо черен, благодарение на по-препеченият малц, който се използва. Пяната е плътна и кремообразна. Отличава се с интензивен аромат и вкус на препечен малц, сладко горчиви шоколадови нотки, какао, дъх на кафе, сушени сини сливи, смокини и нюанси на червени плодове, меласа. Алкохолното съдържание варира между 4 – 12%.

A съвсем скоро на хоризонта се задават два любими стаута.

Дами канят – тирамису стаут с кестени

Днес празнуваме в компанията на една от последните бутилки от нашия стаут с кестени  „Дами канят“ и тръпнем в очакване да опитаме новата партида, в която добавихме една тайна съставка. Коя е тя? Ще разбереш съвсем скоро. Тази плътна бира, с фини препечени нотки и деликатен вкус и аромат, гали небцето като кадифе. Комплексният вкус е придружен от наситен тъмен цвят и плътна кафява пяна. Шоколадовият вкус е допълнен от сладостта на тъмни сушени плодове, долавя се вкус на препечено зърно и ядки. В аромата се разкриват нотки на еспресо, шоколад, ванилия, сушени сливи и смокини. 

Съчетава се отлично с шоколадови десерти, ароматни сирена, с месо на огън и пикантни ястия.

The Gambit  – barrel aged imperial stout

Независимо какви дебюти виждаме – Английско начало, Сицилианска защита, Руска партия, Царския гамбит остава нашия фаворит. Toзи имперски стаут заквасихме с мая за баварска пшенична бира, която добавя нотки банани в аромата. Резултатът е шоколадов вкус и аромат,  балансирани с лактоза, която подсилва сладостта и усещането за млечен шоколад. Да, това е същия този стаут, който направихме миналата година по това време. Но не точно. Оставихме го да отлежи повече от половин година в нови дъбови бурета и обогатихме вкуса му с шушулки бурбонска ванилия и горски плодове.

Днес има основателна причина да започнем деня с бира! А съвсем скоро очаквайте изненада! Наздраве!