Грюит или пивка отвара от миналото

01.02.2022
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2022/02/3-1280x720.jpg

Както вече ти разказахме, макар бирата да е една от най-древните напитки, в нея започва да се влага хмел доста напред във времето. Вместо това, пивото се е подправяло с букет от билки. Именно за тях ще ти разкажем днес 01.02 – Международния ден на грюита. Празникът се чества от 2013г. насам, а идеята му е да отдаде почит на старите традиции за приготвяне на бира.

Грюит или пивка отвара от миналото

Названието „грюит“ се отнася за специфична билкова смес,  не толкова за конкретен стил бира. Терминът грюит се е свързвал с пивото, приготвено с тази благоуханна комбинация, предимно в района на днешна  Холандия, Белгия и западна Германия.  Грюитът обичайно включвал в състава си бял равнец, блатна мирта, див пелин, пчелник и пирен. В своята книга „Свещени и лечебни бири“1, Stephen Hаrrod Buhners споменава, че грюита включва три билки – мирта, бял равнец и див розмарин.

Всеки майстор използвал различен букет от билки и подправки, в зависимост от природните дадености – хвойна, джинджифил, анасон, индийско орехче, канела, мента, салвия и други местни подправки. Антисептичните свойства на тези растения, стабилизирали бирата и удължавали годността й. Концентрацията на някои от тези билки имат известно психотропно въздействие и ферментиралата напитка от миналото е имало по-опияняващо въздействие.

За пръв път грюита се споменава през 10.  век, когато църквата и държавата задължавали пивоварите да използват билковата смес. Постепенно през 14-15 век градовете, в които църковното влияние било по-слабо,  билките постепенно биват изместени от хмела.  По-ниската му цена и по-добрите му стабилизиращи свойства, го превръщат в предпочитана добавка в пивото. Въпреки това охмеленият финландски стил бира – сахти, приготвян с хвойна, оцелява след появата на хмела.  През 1516 век  Закона за чистотата на бирата регламентира производството на напитката само от малц, хмел, мая и вода.

Така традицията за приготвяне на пиво с вложени билки, вместо хмел е позабравена до началото на крафт бирената революция. Днес названието се използва за всяка бира, подправено с тези билки, без или с минимално количество хмел.

Orheus Gruit

Въпреки че историческият стил бира води началото си от западна Германия, ароматът му силно напомня на билков чай в полите на Родопите. Една глътка мигом ще те пренесе в планината на Орфей. Това беше причината за избора на име на едно съвместно приключение с нашите приятели от немската пивоварна Lahnsteiner. За Orpheus Gruit избрахме букет от мента, мащерка, хвойна, салвия и маточина. Освен това усещането за планински чай е подсилено от малцова сладост и меден вкус. Финалът е сладък и освежаващ, благодарение на лимоновия характер на маточината.

 

Maya Imperial Gruit

Маya  – голямата сестра на Orpheus Gruit, която шеметно го засенчва със своите 10,5 % алкохол. Този имперски грюит е подправен с босилек, канела и чубрица. И точно колкото странно звучи тази комбинация, толкова изненадващо сладка е тя. Със своята малцова сладост, меден вкус, аромат на канела и богата текстура този еликсир прелъстява едновременно всички сетива. Името на бирата не е случайно. Използвахме специален щам мая, който да придаде пиперливи нотки в аромата и вкуса и резултатът напомня повече на сладък ликьор, отколкото на бира.

Скоро пак.

Наздраве!


1Sacred and Herbal Healing Beers: The Secrets of Ancient Fermentation