Коледа в чаша или Christmas Fever Stout

07.12.2021
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/12/DSC_0006.jpg

Декември е празник и всеки ден носи магията на Коледа. Във въздуха витае уханието на портокалови кори, канела и карамфил. Този вълшебен аромат, който ни пренася както в уюта на дома, така и на празничните площади на коледните базари.

Греяно вино

Декември ухае на джинджифилови сладки и по-често на греяно вино, отколкото на бира. Традицията за греяното вино има здрави корени у нас. Началото и ни отвежда още в Древен Рим, когато те го подправяли с новопристигналите ориенталски подправки – канела, джинджифил, карамфил, дълъг пипер, индийско орехче, майорана, карадамон и розмарин. Напитката се е  използвала като лек срещу настникa и защита от студа.

Благoдарение на кръстоносните походи греяното вино става популярно и други части на света. По-късно сгряващото питие става достъпно и за обикновените хора, не само за благородниците и повечето европейски държави създават своя версия на подправената напитка – немски glühwein, скандинавски gløgg, бразилското vinho quente, кувано вино в Хърватска, Босна и Херцеговина, candola в Чили. Рецептите се развиват, но може би най-популярна остава „Smoking Bishop“ от Викторианската епоха, който Чарлз Дикенс споменава в своята „Коледна песен“. В този ароматен коктейл присъстват червено вино, севилски кисели портокали, захар, канела, джинджифил, индийско орехче и карамфил.

От Древен Рим до наши дни тези празнични аромати са неразделна част от мразовитите зимни дни. За трета поредна година ние затваряме коледния дух с всички тези ухания в бутилка Christmas Fever.

Christmas Fever Stout

Kоледен стаут или сгряваща зимна напитка, която ще прогони всички болести и зли сили. Тъмно пиво с плътна, кремообразна светлокафява пяна, богат и многопластов вкус. Препеченият малц придава характерния за стаута вкус на шоколад, кафе, сушени сливи и смокини и ядки. Долавя се аромат на топли ванилови сладки. Пиво, което носи целия вкус и ухание на декември, с цялата сладост и люта предпразнична треска.  Обогатихме този коледен вкус с кайен пипер, birdseye pepper, piper longum, черен пипер, розов пипер и бял пипер. Към това пикантно пиво добавихме индийско орехче, канела и джинджифил, който допринася с фини нюанси на лимонова кора. Уханието е съвкупност от джинджифил, мускус, черен пипер, индийско орехче, кардамон, канела.

Тази година запазваме традицията за нов етикет, тъй като бирата е малко по-различна всеки път. Този път не само е по-пиперлива, но в нея добавихме още един от най-любимите коледни вкусове – портокалови корички.

Наслади се на мразовитите дни в компанията на глътка от този празничен вкус, който отлично се комбинира с червени меса, ароматни сирена и шоколадови десерти.

Очаквай от утре на познатите места.

Внеси бара вкъщи и се наслади на Christmas fever stout и още 7 различни вида бира в уюта на своя дом. Не се бави и се възползвай от безплатната ни доставка до София този петък. Научи повече тук.

Наздраве!