Бира и вино – Открий приликите

14.02.2022
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2018/02/rhombus-52.jpg

Ароматният свят на виното е истинско приключение за сетивата. Да, точно така – на виното. Също като този на бирата, той крие в себе си вкус, аромат, история и наслада, които мигом те пренасят  в далечни, чудни земи. Езикът на виното, като че ли все още звучи по-познато на родна територия, в сравнение с този на бирата, но общото между тях е повече отколкото очакваш. Вкусовите рецептори разпознават 6 основни вкуса – солено, сладко, кисело, горчиво, люто и умами, заедно с тях различават и усещането за тръпчивост, лютивина, студенина, метален вкус, мазнина. Обонятелният нерв ни помага да разпознаем над 10 000 аромата,  много от които се срещат както при виното, така и при бирата. Именно с тяхна помощ, любителите на вино могат да изберат подходящия стил пиво.

Прилики

Тероарът оказва влияние не само на виното, а и на характеристиките на хмела. Географските специфики, климатичните особености и околната среда се отразяват и в огранолептиката на един и същи сорт хмел (повече за ролята на тероара очаквай скоро). Пикантен цитрусов и тропически аромат се усеща благодарение на хмела.  Във виното тези аромати се дължат на ферментацията и сортовете грозде. И при бирата и виното има тенденция на намаляване на тази плодова свежест при отлежаване. Флоралните аромати в пенливата напитка се дължат на благородните хмелове, а при виното най- често се свързват с определени сортове грозде, като Ризлинг например.

При ферментация на по-висока температура  се развиват повече плодови аромати. Аромати на ябълка, круша, кайсия, череша, банан са характерни за някои бирени стилове и се дължат на маята и ферментацията, а не на добавени плодове.  Шоколадовият нюанс, който идва от степента на изпичане на малца, е характерен за Портер или Стаут, а при виното може да бъде доловен в Каберне Совиньон, отлежало в буре.

Ето няколко насоки за по-лесен избор, базирани на любимите винени вкусове.

Ако обичаш Кианти, опитай Лагер

Кианти е област в централната част на Тоскана, в която се произвежда прочутото сухо червено вино. Виното Кианти е с гаратирано наименование за произход и може да се произвежда само от сортовете Sangiovese, Trebbiano, Malvasia и Canaiolo. Умерената плътност, лекият танинест вкус и деликатен аромат на Кианти наподобява освежаващия, чист и сух вкус на лагера.

Ако обичаш Малбек опитай,  Портер

Малбек е сорт, от който се произвеждат висококачествени червени вина. Сортът произхожда от района Cahors, Югозападна Франция.  В средата на 19 век сортът е пренесен в Аржентина и широко се използва и до днес. Характеризира се с танинеста структура, богат аромат и вкус на череши, боровинки, шоколад, сини сливи и пикантни и земни нотки. Тези отличителни характеристики могат да бъдат открити и в портера, придружени с нотки на череша и карамел. Портерът има ясно изразен малцов характер, съчетан с аромат на сутрешно еспресо, ядки, меласа, ванилия и бисквити.

Идеално се съчетава с бели и червени меса, ароматни сирена и десерти.

Ако обичаш Мерло, опитай Кафяв ейл

Сортът Мерло е една от най-ярките звезди на винения небосклон. Сортът е характерен за Бордо, Франция. Той е силно разпространен и в други винарски региони, в това число и в България. Рубинено червеното мерло се отличава с плътно тяло, умерена киселинност и комплексен аромат на череша, касис, къпини, черен шоколад, сини сливи и ягоди. Богат, хармоничен вкус с плодови нюанси. Въпреки плътния си богат характер, виното е по-леко от Каберне Совиньон.  При отлежаване се долавят нюанси на дъб и захаросани плодове. Кафявият ейл има характерна малцова сладост с различни нюанси, в зависимост от използвания малц – шоколад, кафе, карамел, орехи, бисквити, сушени плодове. Ароматът от хмела е фин и ненатрапчив. Полусух финал и средна до слаба горчивина.

Консумирай в компанията на с бели и червени меса, ароматни сирена и десерти.

Ако обичаш Ризлинг, опитай Пейл ейл

Ризлинг е стар винен сорт грозде,  който произхожда от югозападните долини на река Рейн, Германия.  Въпреки по-студения климат, този сорт узрява много рано и дава отлични резултати. Среща се в много винени страни, включително и в Североизточна България. Висококачествено бяло вино с изключително фин плодов аромат и вкус на кайсий, праскови, ябълки, лайм, жасмин и мед. Вината направени от този сорт грозде се развиват и подобряват с отлежаването, при което може да прояви пикантен характер.

Пейл ейлът е освежаващо светло пиво с горна ферментация, което съчетава сладостта на малца с типичните за ейла плодови нотки. Комплексен вкус и аромат на цитруси и цветни нотки, балансирани с малцова сладост, която често напомня на бисквити.

Идеална компания на риба, морски дарове, меки сирена и пикантна храна.

Ако обичаш Мускат, опитай кисела бира

Мускат, Москател, Москато бианко са част от иментата на разнообразните стилове направени от Мускат. Срещат се както бели сортове, така и зелени, розови и лилави.  Отглежда се в почти всички винарски региони – Италия, Испания, Франция, Португалия,   както и в Новия свят.  В района на Испания и Португалия гроздето се изсушава предварително, след  което от изсушените гроздови зърна се приготвя тъмно и гъсто десертно вино.  Мускатът се характеризира с интензивен цветист профил, с богат аромат на рози. Това флорално благоухание се дължи на ароматните съединения терпеноиди, за които ще ти разкажем по-подробно скоро.

Добра алтернатива на вината, приготвени от мускат са киселите бири. Te често се отличават с тръпчивост, плодов профил и флорални нотки и напомнят за вкуса на муската. Често се долавят нотки на червени плодове, дървесен аромат и винена киселинност. Отлично се съчетават с храни с интензивен вкус  като ароматни сирена и печени, мазни или солени меса.

Ако обичаш Портвайн, опитай пиво, отлежавало в бурета

И ето че стигнахме  и до десерта. Пардон, Порто или Портвайн е може би най-популярното десертно вино в света. Сладкото ликьорно вино произхожда от долината на река Дуро в североизточната част на Португалия. Този регион е първият класифициран винен район.  Портвайнът е купаж, най-често от сортовете  Tempranillo,  Tinta Barroca,  Tinta Cão, Touriga Francesa и Touriga Nacional. В зависимост от начина на производство портвайнът се разделя на различни стилове. Най- популярните са  Vintage (комбинация от няколко реколти, отлежавали до 5 години в бъчви), Ruby (младо вино от различни реколти), White (произведен от бяло грозде) и Tawny (комбинация от Ruby и White).

Ферментацията на десертното вино се прекъсва чрез добавяне на бренди или друг дестилиран алкохол, като подсилва вкуса и тялото му.  Сладко, десертно вино с вкус на малини, къпини, боровинки, карамел, шоколад и канела. При отлежалите Vintage и Тawny Port се долавя по-широк диапазон от аромати включително на лешници и бадеми.

 

Остави сетивата си да те водят и се отдай на удоволствието. Ако тук не си открил любимия си сорт, може би отлежава в част IНаздраве за споделените глътки удоволствие!