Трапистка бира

23.02.2017

НАСА обяви, че са открили поне 7 планети, на които може да има подходящи условия на живот. Планетарната система обикаля около звездата Trappist-1, което ни провокира да Ви разкажем повече за Трапистката бира (biere trappiste).

Това е пиво произведено под контрола на трапистките монаси.  „Трапистка бира“ е родов термин и обединява бирата произведена в  11 трапистки абатства. Монасите създават богато разнообразие от стилове. Пивото в манастирите се различава значително,  но това което ги обединява е по-високото алкохолно съдържание 7%-12%. Трапистката бира е  ейл (пиво с горна ферментация). Отличава  се с богат, плътен вкус. Долавят се плодови и билкови нюанси, както и изразена малцова сладост. Най-разпространената класификация разделя трапистката бира на Enkel, Dubbel, Trippel и Quadrupel. Други трапистки стилове са Blond, Belgian dark strong ale, Belgian specialty ale, bockbier, witbier.

История

Най-старите източници за пивоварство в манастирите са свързани с швейцарското абатство Санкт Гален и датират от 820г. Смята се, че до края на Средновековито почти всяко абатство е произвеждало своя собствена бира.  През  17 век  Арман Жан Льо Бутилие джо Рансе отчита, че монасите са станали много либерални и въвежда нов ред в абатството и изисква спазване на правилата на св. Бенедикт.  Според тях абатствата трябва да се самоиздържат и монасите трябва да се отдадат на аскетичен живот, изпълнен с образование и академични занимания. Едно от тези занимания е именно производството на пиво.  И до днес манастирите се самоиздържат с производство на бира. Днес само 11 от 174 трапистки абатства произвеждат пивото и имат право да поставят върху етикетите „Автентичен трапистки продукт“ .

През 1997 осем трапистки абатсва основават „Международна трапистка асоциация“, за да избегнат злоупотреба с  траписткото име от компании, които не са свързани с трапистките манастири.  Те регламентират производството и гарантират спазването на определени стандарти при производството.  Ето и критериите :

  1. Бирата трябва да бъде произведена в рамките на траписткото абатство от монасите или под техен надзор.
  2. Пивоварната трябва да бъде от второстепенно значение за абатството и производството и търговията с бира трябва да се основават на практики, присъщи на монашеския начин на живот и траписткия ред.
  3. Пивоварната не е предназначена да бъде търговско и комерсиално предприятие. Икономическата цел на пивоварна трябва да бъде насочена към помощ, а не към финансова печалба.  Доходите от продажбите на бирата трябва да покриват разходите за живот на монасите и поддръжката на манастирските сгради и съоръжения. Остатъкът от дохода трябва да е предназначен за благотворителност, за социални дейности и подпомагане на нуждаещите се лица.
  4. Трапистката пивоварна трябва да бъде обект на постоянно наблюдение, за да се гарантира безупречното качество на произвежданата от нея бира.

Наздраве!