Майсторски клас за домашна бира

15.05.2017
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2017/05/DSC_0258.jpg

Домашна бира?! Това е лесно!

Корените на нашата пивоварна са заложени в домашното пивоварство. От любов към пивото, ние искаме да срещнем все повече от вас с многообразието от вкусове и аромати, които то предлага. От зората на цивилизацията, то е било  свещено и е имало своето специално място във всяка култура. Историята на пивото започва преди повече от 10 000 г., когато се е произвеждала в домашни условия. Щом се е случвало в древността, значи не е толкова трудно. Е, дългоочакваният майсторски клас за домашна бира посвети много ентусиасти в изкуството на пивоварството в домашни условия.

На 13 май в Крафт пивоварна Ромбус се проведе първият  майсторски клас за домашна бира, организиран от Асоциация на домашните пивовари в България. В него взеха участие над 60 желаещи и начинаещи домашни пивовари. Любителите на доброто пиво видяха отблизо стъпките за производство на бира в домашни условия.

Необходими суровини и оборудване

Участниците се запознаха със суровините и техните характеристики – малц, хмел, мая и вода. Малцът е основният продукт за производство на пиво – светъл, карамелен, препечен, той е отговорникът за цвета на пивото.  Хмелът е естественият консервант, който придава горчивина и аромат.  Дрождите са виновникът за ферментацията на бирената мъст и превръщането й в пиво – те разграждат захарите в нея.

За производството на пиво в домашни условия са необходими:

  • Съд да загряване на водата и варене
  • Съд за прецеждане
  • Охлаждаща серпентина
  • Съд за ферментация
  • Термометър
  • Хидрометър

Процес

Процесът започва със смилане на малца. Водата се загрява и се смесва със смления малц. Този процес се нарича озахаряване. По време на озахаряването ензимите, съдържащи се в малца, преобразуват нишестето в захари. Преди края на озахаряването се прави йодна проба, която е показател за липса на неозахарено нишесте. След този процес малцовите трици се прецеждат и промиват за максимално извличане на захарите. Пивната мъст се прехвърля в съда за варене. По време на варенето белтъците се пресичат, което гарантира бистрота и трайност на пивото. По време на този процес се добавя хмелът. Това е моментът, в който могат да се добавят и допълнителни съставки – подправки, плодове и т.н. След края на варенето следва утаяване на всички твърди частици от хмела и пресечните белтъци, останали по време на варката.

Следва охлаждане до необходимата температура и заквасване.  Дрождите превръщат захарите  в алкохол, въглероден двуокис и различни ароматни и вкусови съединения.  Този процес се нарича ферментация и трае 7 дни.  Ферментацията може да бъде открита и закрита. След края на този процес пивото трябва да отлежи 15 дни. При някои по-високо екстрактни бири отлежаването може да продължи дори години.  Последната стъпка от процеса е бутилирането и накрая, след 21 дни – Voilà!

Демонстрационната варка започна в 10,30 и продължи до 16,00ч., а ентусиастите не се изплашиха от жаркото слънце и със зачервени носове жадно попиваха тайните от кухнята. Демонстрацията беше модерирана от председателя на АДПБ инж. Темелко Пампов и подробно разяснена от Виктор Върбанов – майстор ветеран на домашното пивоварене. Любителите на пивото научиха още интересни подробности от домашни пивовари с дългогодишен опит – Христо Цочев,  Стоян Нинов, Влади Тодоров и други.

А ние очакваме бъдещите млади домовари да споделят своето пиво с нас. Най- смелите все още могат да се включат в нашия международен конкурс за домашно пиво Golden Rhombus. Регистрацията е отворена до 30.05.2017г.  Повече информация за конкурса на: https://rhombusbrewery.com/konkurs-domashna-bira/

 

Благодарим на всички, които споделиха емоцията от този ден с нас.

Наздраве!