Близки срещи с историята

07.09.2017
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2014/08/page-tpo-1024x610.jpg

Революцията в производството на занаятчийско пиво започва в Щатите и бавно и сигурно завладява целия свят. Макар и с известно закъснение,  тя вече е факт и в България. Говорейки за крафт бирена революция, няма как да пропуснем Anchor Brewing,  чийто доскорошен главен пивовар Marc Carpenter беше наш гост.  Когато започнал в работа в пивоварната, там работели още 4 души – собственикът, секретарката му и още двама пивовари. По това време в Сан Франциско имало само 4 крафт пивоварни. В продължение на 45 години, той грижливо приготвя пивото, познато по цял свят. За нас беше огромна чест и удоволствие да се срещнем с живата история на крафт пивоварството.

В края на 70те години на 19. век, хората възродили традициите за приготвяне на пиво в домашни условия. Домашните пивовари експериментирали с различни стилове, които не могат да си купят.  Като естествена еволюция някои от домашните пивовари отворили собсвени микро пивоварни.  Всичко било прекрасно, докато през 1920 не била въведена 18-тата поправка на Конституцията, която забранявала производството, внос, износ и продажба на алкохолни напитки в САЩ.  Преди налагането  на Сухия режим в Щатите имало над малки 3000 пивоварни.  За щастие режимът е премахнат през  1932г, но повечето от функциониращите преди него пивоварни никога не отварят врати.

Anchor Brewing

DSC_0613

Макар и загубила предишния си блясък пивоварната Anchor Brewing e една от малкото,  преживели режима.  Основана през 1896г. в Калифорния, тя е една първите крафт пивоварни. През 60те години е на ръба на фалит.  Фриц Мейтаг изкупува дяловете на безценица и съживава производството на Barley Wine, пшенично пиво и разбира се, легендарната Steam beer.  Пивото се охлаждало естествено, благодарение на хладния вятър. Това се случвало в плитки съдове, над които се издигала пара, от където произхожда и името steam beer (парна бира).

Anchor Brewing е първата пивоварна, която използва вече добре познатият сорт хмел Cascade. Те залагат на богат асортимент и започват производството на Liberty Ale (1975) – първият модерен, произведен след Сухия режим,  American IPA .  Това е първият single-hop и сухо охмелен ейл. Смята се, че това е пивото, което предизвиква революцията. Първоначално този стил се смятал за твърде горчив.  Към днешна дата обаче пивото далеч не е сред най-горчивите познати екземпляри, въпреки че пивоварната не е променяла рецептата от първата варка.  Това илюстрира възпитанието на вкуса и възприятието.

Marc Carpenter ни сподели изненадата си, че днес европейските крафт пивовари залагат на американски стилове и американски сортове хмел. В зората на революцията, той и  други пивовари посещавали английски пивоварни, за да открият тънкости при приготвянето на ейл, немски пивоварни, за да се усъвършенстват в направата на пшенично пиво.

Марк от своя страна даде отличната си оценка на произведените от нас бири. Той бе изключително впечатлен от втората версия на нашият Имперски портер, отлежавал в дъбови бъчви (въпреки че отлежавалото в бурета пиво не е неговата страст) и американският ни Barley wine, с който ще ви запознаем съвсем скоро.

Независимо от стила обаче, всеки опитал майсторски приготвена занаятчийка бира, остава запленен от богатия й вкус. Пивото е цял един нов свят, който чака да бъде открит.

Наздраве!