Bitter sweet symphony – първото българско ечемичено вино

06.10.2017
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2017/10/DSC_0684.jpg

 

Имаме удоволствието да  представим нашият екстремен прочит на стила американско ечемичено вино, част от нашата специална златна селекция. С нея  обещаваме много изненади и едно вълнуващо приключение в света на крафт бирата. Експериментът и постигането на идеален баланс между съставките е от особено значение за целия екип на крафт пивоварна Ромбус.

Смята се, че този стил възниква в Англия в края на 18 и началото на 19 век, като алтернатива на изтънчените бургундски вина и тези от Бордо.  Но още древногръцките историк Ксенофонт и Полибий описват ферментирала зърнена напитка „κρίθινος οἶνος“, тъй нареченото ечемичено вино. В своя труд „Всеобща история“ Полибий споменава, че феаките съхранявали ечемичено вино в сребърни и златни съдове. Пивото е било познато и по нашите земи. Освен традиционното вино, траките приготвяли и ечемичено вино – така наречения бритон. Първият етикетиран barley wine се появява през 1870г. Английският барли уайн характерно е с по-наситени аромати на малц и бисквити. Американското ечемичено вино акцентира на хмела и неговите по-ароматни и горчиви характеристики. 

Bitter sweet symphony – първото българско ечемичено вино

„Bitter sweet symphony“ е първото българско ечемичено вино. То съчетава в себе си богат вихър от аромати на типичните за американските хмелове цитрусови плодове, подчертани от карамелени малцове и алкохол. Долавят се омайващи нюанси на мед, карамелизирана захар, меласа, ядки и сушени плодове. Американските хмелове отстъпват във вкуса на малцовата сладост. Горчивината е силна и остава дълго след отпиване. Финалът е доминиран от нотки грейпфрут и алкохолно сгряване. Цветът е кехлибарен, а пяната фина.

Високоалкохолна експлозия от вкусове (13,2%), която сгрява с всяка глътка. Насладете му се бавно.

Препоръчваме да комбинирате това пиво с  храни със силен вкус – люти ястия, ароматни сирена или червени меса. Пивото отлично се съчетава и с леки ванилови десерти, чиито вкусове се балансират.

Наздраве!