Athens Craft Beer Festival – най-големият фестивал за крафт бира на Балканите

22.10.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/10/15.jpg

Гърция – страната на демокрацията, драмата, узото и забавленията, датиращи от времето на Дионис– бе домакин на един от най-големите бирени фестивали на Балканите. Фестивалът само затвърди мястото на страната на крафт бирената сцена. Athens Craft Beer фестивал събра на едно място местните пивоварни с Brewski, Kabinet, La Pirata, Axiom, Reketye, Zmajska Pivovara, 24 Page Brasserie Saint Germain, Dry & Bitter и още.

Athens Craft Beer Festival продължи три дни, през които посетителите можеха да се насладят на пивките изкушения на 33 пивоварни.  Това е първото издание на фестивала в този формат. По време на събитието за пръв път се предлагаше само и единствено крафт бира.

За първа година, фестивалът се провежда с активното участие на 14 чуждестранни пивоварни, сред които ние бяхме единствената българска. Бирите, които бяхме подготвили бяха:
?Black Jack Export Stout
?English Porter
?Aloha IPA
?Brett IPA
?Lacto IPA

Въпреки че това е първото събитие в този формат, спокойно можем да кажем, че един от най- добре организираните фестивали, на които сме били.

Интересът към събитието беше изключително голям и то предвидливо бе проведено на 10 пъти по-голяма площ от предходните години.  Помещението побра безпроблемно не само 33 големи щанда, но и многобройните посетители и няколко кучета. Паркингът беше превърнат в голяма външна градина, със сцена на открито и трите най-добри гръцки food truck-a. За доброто настроение се погрижиха 10 местни групи, а музиката преминаваше от кънтри в блус и рок.  Тъй като локацията бе отдалечена от централната част на столицата, организаторите се бяха погрижили да осигурят транспорт за гостите на събитието.

Бири

Athens Craft Beer Festival  беше истинско пътешествие в света на бирата и всяка от 170-те бири пренасяше сетивата на различно място. В селекцията имаше както пивки и непретенциозни бири, така и екпериментални, които да задоволят интереса на всеки бирен ентусиаст.  Ние успяхме да опитаме повече от 80 от тях и определено някои изпъкваха сред останалите. А именно:

  • Tripple Berry Pie Berliner Weisse на Brewski
  • Transmutation 5 Merlot Barrel – Aged Flanders Red на унгарската пивоварна Reketye Brewing Company
  • Smoky Barley Wine на френската 24 Page Brasserie Saint Germain
  • Thyme Belgian Saison на гръцката Kykao Handcrafted
  • Отлеждалият 2 години White Whale Imperial Stout на Dark Crops
  • Flivver American Barley Wine на Axiom
  • Σολο Harmony Sour Kolsch
  • Black Block RIS на La Pirata
  • И още много интресни експерименти с касис, кокос, череши, краставица, диня и други.

Благодарим сърдечно за поканата на организаторите от Cava di Patsi. Надяваме се това да е само началото на едно ежегодно събитие, което догодина да е още по-пищно и пивко.

Γεια μας!