Бирамису или италианската класика с нов привкус

04.12.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/12/тирамису-1.jpg

 

Когато говорим за италиански десерти, няма как да пропуснем вечната класика „Тирамису“ . На италиански името на десерта означава „вдигни ме на крака“, „ободри ме“. Това със сигурност ще се случи след няколко хапки бишкоти, обилно напоени с еспресо, крем от маскарпоне, захар и пресни жълтъци от щастливи кокошки, поръсени с какао на прах.
За италианския шедьовър се носят много легенди. Водят се много спорове за точния регион, от който произхожда. Десертът се е свързвал с венецианските куртизантки, които го използвали като афродизиак и източник на енергия. А майките използвали крема Zabaglione като подсилващо средство за подрастващите деца.

В своята книга от посветена на кухнята на Тревизо, Фернандо и Тира Рарис разбулват тайната. „Тирамису е родено в Тревизо. За първи път е предложено в ресторант Le Beccherie. Десертът става извънредно популярен в Тревизо, а по-късно и в цяла Италия.“ Собствениците на ресторанта съжаляват, че не са патентовали името, за да предпазят десерта от промени в рецептата, които не са в негова полза.
Независимо от коя област на Италия, произхожда този вълшебен десерт, той не може да ни остави равнодушни.

„Бирамису“

Вдъхновени от този великолепен италиански десерт, съвместно с нашите приятели от Beer Bastards, създадохме Chestnut Tiramisu Stout, за който вече ти разказахме. Освен това сме ти подготвили една по-различна и опиянена рецепта за това сладко изкушение.

Необходими продукти

 • 500 гр. маскарпоне на стайна температура
 • 6 яйца на стайна температура
 • 120 гр. пудра захар
 • щипка сол
 • Бурбонска ванилия
 • Какао на прах
 • 400 гр. бишкоти
 • 250 мл. еспресо
 • 100 мл. “Дами канят” – Chestnut Tiramisu Stout
 • 50 мл. амарето или марсала

Начин на приготвяне

 1. Белтъците и жълтъците се разделят.
 2. Към жълтъците се добавя ½ от захарта и се разбива до получване на хомогенна смес.
 3. Към получената смес се добавя маскарпонето и ванилията и се разбива.
 4. В отделен съд се смесват белтъците, останалата захар и щипка сол. Солта помага за по-лесното разбиване на белтъците и подчерва вкуса на останалите съставки. Разбива се продължително докатосе получи „твърд сняг“

NB  Първоначално скоростта на разбиване на белтъците е по-ниска, след като се получи хубава пяна, скоростта се увеличава. Те трябва да се използват веднага, след като се е получил „твърд сняг“. В противен случай след около 5 минути структурата започва да се разваля.

 1. Всички смеси се събират заедно и се разбъркват с дървена лъжица или шпатула.
 2. Стаутът, кафето и ликьорът се смесват и в получената течност една по една се потапят бишкотите. Напоените бишкоти се редят на дъното на йенски или друг стъклен съд.
 3. Върху получения „блат“ се разпределя ½ от крема.
 4. Горните две стъпки се повтарят с още един ред бишкоти и още един пласт крем.
 5. Готовото „Бирамису“ се охлажда поне за няколко часа.
 6. Преди сервиране се поръсва с какао.

Този десерт чудесно се съчетава с чаша стаут с кестени „Дами канят“, класически английски портер, “Black Jack” Export Stout, както и с още един авантюристичен италиански вкус, за който ще ти разкажем още утре.

Наздраве!