Italian Grape ale или липсващото звено между бирата и виното

05.12.2019
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/12/grape-ale.jpg

Ароматният свят на виното е истинско приключение за сетивата.  Да, точно така – на виното. Също като този на бирата, той крие в себе си вкус, аромат, история и наслада, които мигом те пренасят  в далечни, чудни земи. Езикът на виното, като че ли все още звучи по-познато на родна територия, в сравнение с този на бирата, но общото между тях е повече отколкото очакваш.

Вече ти разказахме как да избереш бира, базирайки се на любимите си винени предпочитания. След  първото българско ечемичено вино, е време да се гмурнем по-дълбоко и ще се ти разкажем за една магия, която обединява двете любими напитки.  За тази цел се пренасяме в Италия – страната на изкуството, добрата храна и разбира се на виното.

Италия и виното

Преди няколко години френски учени, заявиха, че люлката на лозаро-винарството е в Кавказ. Именно там, на територията на днешна Грузия са открити делви на над 10 000 години. В тях е имало наличие на винена киселина или както се смята на първото вино. Този занаят по-късно се пренася към Черно и Средиземно море.

Историята на винопроизводството в Италия датира от близо 4000г., но едва в средата на 1 век пр. Хр. римляните засадили първите си лозя в  северни райони. Хладният климат там не позволявал на много от сортовете грозде да оцелеят.  Оцелелите въпреки студа, давали по-малко грозде, но устояли на времето и от тях започнали да се произвеждат вина с по-концентриран вкус. По време на Средновековието, виното придобило все по-голяма популярност. С възхода на католицизма в Италия, напитката, съществена част от християнското тайнство, започва да се възприема като символ на възвишеното. Влиятелните представители на Църквата, поръчвали вино от Бургундия и постепенно от плебейско, то  се превърнало в символ на изсканост и лукс. Така постепенно местните майстори винари усъвършенствали производствените си техники и създали отлична репутация на италианските вина. Под егидата на Църквата се полагат и основите на съвременното винопроизводство.

Днес всеки регион от „Bel Paese“ (Хубавата страна, както я наричат местните), предлага разнообразие от вкусове, които галят небцето. Почти всеки от тях произвежда вино от местен сорт – пенливото Ламбруско от Емилия-Романя, Бароло от Пиемонт, Кианти и Брунело от Тоскана, Сицилианска Марсала и т.н. Те се класифицират по строги правила и най-добрите вина са с гарантирано наименование за произход (DOCG).

България и виното

Винопроизводството датира по нашите земи още преди да достигне до Италия. Смята се, че траките са поставили началото на лозаро- винарството тук преди 5000г. Те са били едни от най- признатите майстори-винари в Античността. Дори Омир овековечава превъзходните качества на тракийския еликсир в „Илиада“. Одисеята описва гъстото „медено сладко червено вино“, което ахейците носят от Тракия.

Виното заема важно място в културата ни от древни времена. Сакралната напитка била средство за единение с боговете. Според повечето автори след Омир, култът към бога на виното Дионис, произхожда именно от земите на Древна Тракия. Първоначално напитката се произвеждала основно по поречието на река Марица и река Тунджа, а първите лози били от сорта Памид – най-стария български сорт.

Италия и бирата

Италия е държава с хилядолетни традиции във винопроизводството, нои една от най- важните нововъзникнали бирени суперсили. За по-малко от 30 години от началото на италианската крафт бирена революция, страната може да се похвали с изключително интересна и оживена бирена сцена.

Въпреки че местните са приготвяли пиво още 500 г. пр Хр.,  родината на „сладкия живот“ няма вековни пивоварски традиции. Може би точно тази необремененост води до завидният екпериментаторски дух на италианските пивовари. Съвсем основателно, те се смятат за едни от най- креативните в света и успешно създават нови бирени стилове, сред които бира с кестени, за която вече ти разказахме иии…

Ако вече тънеш в недоумение, вдигаме завесата и ти представяме един от най-интересните и комплексни стилове, а именно Italian Grape Ale.

Italian Grape ale или липсващото звено между бирата и виното

Този плод на сладката любов между виното и бирата набира все по-голяма популярност в Италия и извън нея. Дотолкова, че през 2015 г. BJCP (Beer Jugdement Certification Program) отделят специално внимание на стила и дефинират категория за локални бири. При този експериментален стил, в бирата се добавя гроздова мъст или вино. Съдържанието на грозде може да достигне до 40 % от цялото мливо. Гроздето или гроздовата мъст могат да се добавят в различен етап – по време на варенето, при първична или вторична ферментация или при отлежаване. Често гроздовата мъст се вари преди да се вложи в пивото. Целта е редукция и подсилване на цвета.

Като повечето вина от Стария свят, гроздовият ейл също се отличaва с изтънчен и земен плодов характер, обогатен от мекия дъбов вкус на бурето.

Pearl Barrel Aged Grape Ale

Днес от Дионис и древните траки сме наследили любовта към виното и няколко български сорта лози. Решихме да обединим екпериментаторския италиански дух, българската вековна почит към сакралната напитка и вкуса на родното грозде.

И така се роди „Pearl Grape Ale“,  в който добавихме различни сортове органично чисто грозде, отгледано в България. Тъй като Тракийската низина е родното място на българските сортове мавруд и памид, вложихме и от тях в пивото, а основният сорт, който използвахме беше десертният „Перла“.

Благодарение на дивите дрожди, които се намират по повърхността на всички плодове, в нашия гроздов ейл се долавя дъх на сено, лек „брет характер“ и приятна тръпчивост. За да запазим тези деликатни нотки, предпочетохме да изцедим гроздовия сок веднага след гроздобер и да го вложим без допълнителна обработка към вече ферментирала бира.  И така оставихме тази магия да отлежи в дъбово буре.  И зачакахме. Една година. Добра година. И още една.

Резултатът днес, над две години по-късно, е смайващо пивка за алкохолното си съдържание бира, средно газирана и с приятна тръпчивост. Пиво с комплексен аромат, вариращ от сладко-кисел до наситен и винен. Вкусът е плътен, богат и подчертано плодов характер, в който се долавят червени плодове, къпини и медено-локумени нотки. Амброзия, която не може да бъде описана, а трябва да бъде изживяна.

И тъй като Италия е страна с вековни традиции не само във винарството, но и в кулинарията, добрата храна и виното вървят ръка за ръка. Това се отнася и за експерименталния гроздов ейл, който с балансирания си характер се съчетава лесно с местната кухня, ароматни сирена, дивеч и десерти, особено Тирамису. 

 

Очаквай от утре на обичайните места.

Наздраве!