БИРИкадирай се вкъщи или как да работим у дома

17.03.2020
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/03/work-at-home-1280x733.jpg

Периодът е бурен и неспокоен за повечето от нас. Предизвикателствата са много, тревожността за предстоящото също. Това състояние на липса на контрол и неспирни притеснения може да доведе до състояние близко до депресия и да ни попречи да функционираме адекватно. Нека черпим информация само от надеждни източници и да се опитаме да ограничим времето, което прекарваме в четене на новини и да го правим на някакви интервали от време.

Междувременно животът се опитва да продължи и трябва да се опитаме да се адаптираме. Работата у дома може да изглежда самотно и изолирано занимание за тези, които не са свикнали. Вкъщи винаги има домакинска работа, книга, куче или Netflix, които лесно изключват работния режим. С няколко лесни стъпки можем да се приспособим към новите условия извън офиса:

  1. Обособяването на определена зона като работна ще намали разсейващите фактори и ще помогне за по-добра концентрация. Организираното ни „работно място“ може да е наш помощник, когато наоколо цари безпорядък.
  2. Стоенето по пижама през целия ден  дава на мозъка ни грешни сигнали и може да попречи на работните механизми.
  3. Необходимо е да поставим някакви граници и да не се изкушаваме да отговаряме на и-мейли денонощно. Можем да въведем същото работно време, което сме имали досега, или да уведомим колегите си  кога сме на разположение. Тези граници на времето ще ни помогнат да се концентрираме върху най-важните ни задачи за деня.
  4. Не бива да пренебрегваме физческото си и психическо здраве – можем да си създадем  рутина, с която да се подготвим за работния ден – кратка сутрешна тренировка, онлайн курс, подкаст или каквото ви зарежда с енергия.
  5. Времето на слънце, било то на терасата или на двора, е особено важно. 30 минути на слънце осигуряват необходимата дневна доза витамин D, който се грижи за имунната система, мозъка, нервната система и поддържа здравето на зъбите и костите.
  6. Тежките софри от обяд не са добра идея и силно намаляват вероятността да ни се работи. В края на работния ден, една бира звучи чудесно.

Нека се храним с истинска храна, да пием достатъчно течности и да пазаруваме български продукти от малките магазинчета, за да подкрепим доколкото е възможно малкия бизнес.  Нека се фокусираме върху позитивните страни на работата вкъщи и времето, което прекарваме у дома. Надяваме се ситуацията, в която се намираме, съвсем скоро да е само спомен.

Don’t panic & stay safe