Витамини в храната

20.03.2020
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2020/03/food.jpg

Вече започва да се усеща лек дефицит на различни медикаменти и витамини във фармацевтичната мрежа. Най-търсените добавки са витамин С, витамин В, цинк, селен, омега 3-6-9 и пробиотици. Вярваме, че най-добрата превенция се крие в природата, респективно и в храната, а не в аптеките, затова ти припомняме къде можеш да откриеш най-важните витамини и минерали в естествения им вид.

Витамин А

Съдържа се в тиквата, зеленолистните зеленчуци, червен чушки, морков, сладки картофи, грейпфрут, домати, риба, черен дроб, яйца и млечни.

Витамин C

Витамин С или аскорбинова киселина е един от витамините с най-благотворен ефект върху имунитета. Той често се съдържа в противогрипни лекарства и се включва в синтеза на витамин В12. Витамин С предпазва организма от инфекции, насърчава производството на бели кръвни клетки и им помага да функционират.
Съдържа се в цитрусовте плодове, киви, ябълки, люти чушки, шипка, какис, ягоди, мащерка, магданоз и броколи.

Витамин B

Витамините от група В са ключови за здравия организъм. В бирата се съдържа витамин B комплекс, който регулира нервната система и нервната дейност в главния мозък, подобрява координацията (зависи от количеството бира), засилва паметта, намалява  вероятността за развитие на болестта на Алцхаймер и деменция.  Ето къде още се срещат някои от тях:

• B1 – ориз, репичките, яйца, някои зърнени култури.
• B2 – бирена мая, зърнени култури, месо, яйца, ядки и млечни продукти.
• B9 – зеленолистни зеленчуци, черен дроб, цитруси, овесени ядки, пълнозърнест хляб, цвекло.
• B12 – Храните от животински произход са може би единственият естествен източник на витамин В12.

Витамин D
30 минути на слънце на терасата или на двора на ден осигуряват дневната необходима доза витамин D. В храната в по-малки количества се среща в гъби, овес, млечни, яйца и риба.

Цинк
Този минерал се съдържа в рибата, червеното месо, бобовите култури, пшеницата, овеса, нахута и тиквените семки.

Oмега 3-6-9

Омега 3 се съдържа в големи количества в дълбоководната мазна риба, лененото семе и в по-малки в зеленолистните и яйцата. Рибата и морските дарове са богати на йод, селен, витамин B и D, както и на ценните омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини намаляват риска от депресия, възпаления и автоимунни заболявания. Най-богати на омега-3 са сардините, херингата, сьомгата и пъстървата. Дивите и малките риби са за предпочитане, от тези в развъдници.  Те се срещат и в ореховите ядки

Пробиотици и фибри

Здравето на чревния тракт е особено важно за имунната система. За да му помогнем можем да приемаме храни богати на фибри като бобови, зеленчуци, както и ябълки и круши, които съдържа пектин. Дивата ферментация се използва от векове за съхранение на летните вкусове през студените зимни месеци. В Китай са открити глинени съдове, в които са се съхранявали ферментирали храни с медицинско и религиозно значение. Всяка страна има различна традиция, свързана с приготвянето на ферментирала храна или тъй наречените туршии. Освен че е ужасно вкусна, туршията е много богата на пробиотици, както и на витамините от В група – туршии, кисело зеле, мисо и комбуча се грижат за добрите бактерии в стомаха.


Don’t panic & stay safe

 


[1] Истинската храна, д-р Марк Хайман, ИК Кръгозор