Всяка бира да си знае чашата

09.02.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2018/09/glasses-1280x720.jpg

Пъстрият свят на бирата предлага широк спектър от вкусове, аромати и качество. Това предполага и различно отношение, което в най-голяма степен важи за занаятчийското пиво. Някои бири са по-равни от другите и заслужават да бъдат консумирани от чаша. Различните стилове имат многообразни органолептични характеристики, които се открояват още по-ясно в съответната за стила чаша. Tя може да засили аромата на пивото, както и да подчертае вкуса му. Или иначе казано всяка жаба да си знае гьола или по-точно всяка бира да си знае чашата.

Craftmaster glass

Подходяща за IPA, Porter & Stout

Отличителният дизайн на тази чаша за бира не въздейства само визуално. Извивките допринасят за ергономията при отпиване и спомагат за концентрацията на аромати в горната част на чашата.

След дългогодишни проучвания и проби, от 2014г. насам, стаутът има своя собствена чаша, която силно напомня Craftmaster, по при нея липсва горната извивка навън. Тя в резултат от колаборация между Spiegelau, Left Hand Brewing и Rogue. Формата ѝ засилва шоколадовите и кафеени нотки и помага за създаване на по-пухкавa пяна.

Добър заместник на тази чаша е Imperial или Nonic pint.

Flute glass

Подходяща за American Wild ale, Bock, Lager, Pilsner, Schwarzbier, Weizenbock, Vienna Lager

Стройният дизайн на чашата помага за по-добра оценка на цвета и карбонизацията. Чашата има конична форма, като долната част е по-тясна и се разширява към върха. Тази форма благоприятства за задържането на газировката и пяната. Правилно налята, сламено- жълтата бира образува пухкава бяла пяна.

Goblet

Подходяща за Belgian ale, German Bock, IPA

Този тип чаша е отличен избор за бири с по-високо алкохолно съдържание, с наситен малцов аромат. Благодарение на формата ѝ, ароматите се концентрират в горната част,  а пяната се задържа по-дълго. Това помага за по-лесно възприемане на цялостния букет от аромати.

 

Snifter

Подходяща за Old ales & Barleywine

Snifter e отличен избор за по-силни бири от рода на Imperial Porter, Imperial Stout, Barley wine, както и за Double & Imperial IPA. Тя напомня на чаша за бърбън, подсилва ароматите и разкрива пълната гама от нюанси. Формата на чашата позволва за завъртите бирата, разбърквайки добре летливите съединения.

Tulip glass

Подходяща за Double IPA, Belgian ales, Sour ale

Чашата е създадена с цел да улавя и задържа пяната, засилвайки вкуса и аромата от малца и хмела. Формата ѝ позволява лесно завъртане на пивото, с цел освобождаване на повече аромати.

Nonic pint glass

Подходяща за Bitter, Brown Ale, IPA, Pale Ale, Rye Beer, Porter,  Stout

Ако не разпознаваш тази чаша, най-вероятно не си посещавал пъб. Това е една от най- използваните чаши, не само в британските пъбове, а и по целия свят. Причината за това е нейната практичност. Дизайнът е измислен от Hugo Pick през първото десетилетие на XX век, но набира особена популярност след Втората световна война.

Коничната чаша се отличава с изпъкналата си извивка, точно под ръба. Тази характерна издутина предотвратява изплъзването от ръката, намалява счупването при стифиране и я превръща в добър приятел на всеки пъб.

Teku glass

Чашата е резултат от дълги проучвания на легендарния професионален дегустатор и италианският пивовар Teo Musso (основател на Open Baladin Brewery, Torino) и  Lorenzo Dabove „Kuaska“, който бе наш гост през 2017. Те проектират формата на чаша за „универсална бира“ наречена “Teku”. Името е съкращение от Тео и Куаска. Формата ѝ позволява на ароматите да се разкрият в пълния си блясък.  

Vase

Подходяща за Weizen, Kristalweizen, Hefeweizen, Dunkelweizen, Gose

По-широката горна  част,дава повече пространство за по-пенливите пшенични бири,а лекото стесняване на върха отвежда ароматите към носа. Така при отпиване по-лесно се долаваят богатите нюанси на банан и карамфил. Пяната по върха на носа е бонус.

Американските пшенични бири се отличават от традиционния немски вайцен. Те са по-охмелени и освежаващи, естерите и фенолите са заменени с пикантния профил на маята. Много често в този стил бира се добавя кориандър или портокалови кори, които да обогатят характера ѝ. Пивоварната Bell’s Brewery of Kalamazoo, заедно с производителя на чаши Spiegelau, разработват чаша за американски пшенични бири. Камбанообразната ѝ форма засилва флоралните и плодови аромати и създава драматичен визуален ефект при наливане. Тя е подходяща за сервиране и на белгийски вит.

И все пак, дори и да нямаш точната чаша, винаги можеш да разчиташ на Pint Nonic и чаша тип „лале“. Но най- важното е чашата да бъде чиста и да няма остатъци от мазнини, които действат като пеногасител. Ако не е добре измита, по стените ѝ се появяват фини балончета. Не е желателно пивото да се сервира в ледена чаша, тъй като това може да доведе до пенообразуване и да направи бирата прекалено студена.