Кои са 5 от най-скъпите бири в света?

23.02.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/02/bottles-1280x720.jpg

“Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт.“ 

~ Ярослав Хашек

Светът е голям и бири дебнат отвсякъде. Светли, тъмни, лагер или ейл, деликатни и пивки или пък високоалкохолни диджестиви. Възможности много, но колко бихте платили за една бира?  Колкото по-малки са партидите, колкото по-редки и отлежали са бирите, толкова по-висока е и цената. В тази селекция сме събрали историите на 5 от най-скъпите бири в света, при които цената е на съвсем друго ниво.

Sam Adams Utopias

Sam Adams е пивоварна известна с пивките си бири, особено с бостънския си лагер. Но Utopias не е точно такава. Това е лимитирана бира, която е отлежала 24 години в различни видове бъчви. Aлкохолното съдържание е 28%, а цената на бирата е 210$.

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/02/sam-adams.jpg

Schorschbock 57

Със своите 57,5% алкохол, тази немска бира притежава титла от Световните рекорди на Гинес за най- силна лагерна бира. Цената ѝ е 275$.

Antarctic Nail Ale

Antarctic Nail Ale на Nail Brewing е продадена на търг за 1800$. Пивоварната е пуснала на пазара едва 30 бутилки, а бирата е сварена с разтопен антарктически лед. Приходите от продажбата на тази бира са били дарени на организация за опазване на океаните – The Sea Shepherd Conservation Society.

The End of History  

“The End of History” на шотландската пивоварна BrewDog излиза на пазара едва в  12 бутилки, всяка от които на стойност 800$, а по-късно достига до 20 000$. Срещу тези 20 000 $ освен бирата, всеки закупил я получава и дял от компанията. Всяка от бутилките се намира в открити на пътя убити животни – 7 белки, 4 катерици и 1 заек. Алкохолното съдържание на пивото е 55%.  Бирата е създадена с цел набиране на средства за откриване на пивоварна BrewDog в Охайо, която вече функционира.

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/02/brewdog1.jpg

Allsopp’s Arctic Ale

Приза за най-скъпата бутилка бира в света взима  „Allsopp’s Arctic Ale“, която е по-скоро артефакт. Тя е на повече от  140 години и достига зашеметяващите 503 300$ на аукцион в eBay. Историята започва от купвач от Оклахома я купува за 304$ на аукцион.  Бутилката пристигнала със стара ръкописна бележка, според която бирата е била произведена специално за полярно пътуване през 1852г. Купувачът открива, че пивото е било от част от запасите на сър Едуард Белчър за екпедицията му до Арктика през 1852г. Белчър помолил лондонския пивовар Samuel Alsopp, да създаде специална партида бира за пътуването му при екстремни минусови температури.  Така се появява „Allsopp’s Arctic Ale“ с алкохолно съдържание 10%, което предпазва бирата от замръзване. Самият Allsopp е бил един от първите производители на India Pale Ale за износ в Англия.

Светът на бирата е огромен и разнообразен и ни предлага безкраен избор от вкусове, стилове и цени. И има за всеки по нещо. Независимо дали търсите рядка бира с екзотични съставки или просто пенлив еликсир, с който да отпразнувате края на работния ден, на бирения пазар има всичко.