Бира и вещици – какво е общото?

08.03.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/03/witches2-1280x720.jpg
Ти си тази която държи в двете си ръце великолепният сладък сок.
Добавяш мед и вино, и той и ти сте едно, ти си сладката мъст във кипящия казан.

От Древността та чак до XVI век приготвянето на бира е било женско занимание. Докато мъжете ловували, жените приготвали пивото. Това било не само важна част от домакинската работа, но и свещен ритуал, част от много религиозни церемонии. Свещената напитка се приготвяла в абатства и манастири, а първият човек, който документира използването на хмел в пивоварството е бенедиктинската монахиня Хилдегард фон Бинген. Тя препоръчва влагането на растението заради неговите „лечебни, горчиви и консервиращи свойства“.

Вещици ли?

В миналото бирата била основна храна – богат източник на хранителни вещества. Ферментиралата напитка била лесна, вкусна и питателна алтернатива за съхраняване на зърнените култури. И тъй като приготвянето на пиво било една от обичайните домакински дейности, постепенно предприемчиви дами започнали да използват бирата за разменна монета. Домакините използвали знанията и уменията си и допълвали семейната хазна като продавали ферментиралата напитка. Те търгували с ценната стока на пазарите и често носели високи островърхи шапки, така че клиентите да ги разпознават отдалече в претъпкания пазар. Там продавачките съхранявали ценната течност в големи казани и утолявали жадните. Често приготвяли бира на пазара и непрестанно разбърквали големия котел. А котки пазели зърното от мишките. Когато бирата била готова, пивниците поставяли метли пред вратите си. Звучи познато, нали?

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/03/witches-e1678259070197.jpg

Бирата се леела изпод майсторските женски ръце, докато в зората на Реформацията зли езици не обвинили жените пивовари във вещерство. И това била възможност за малкото мъже, които се занимавали с това, да се справят с конкуренцията. Те обвинили жените, че приготвят вълшебни отвари, а не бира (според нас едното е равно на другото).  Жените, обвинени в магьосничество били преследвани, прогонени и дори убивани. През XVI век  в Англия дори приемат закон, който забранява на жените да продават бира.

International Women’s Collaboration Brew Day

Макар че през по-голямата част от човешката история, пивото се е приготвяло от дамите и до днес бирената индустрия е оглавявана предимно от мъже. За да напомним, че първоначално именно жените са приготвяли божествената напитка, днес празнуваме и International Women’s Collaboration Brew Day. В този ден жени пивовари от цял свят приготвят бира по една и съща рецепта и така повишават осведомеността за жените, работещи в индустрията, а всички приходи се даряват за различни каузи.

Наздраве!