Кой е Майкъл Джаксън?

27.03.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/03/mickael-jackson-1280x720.jpg

Честит рожден ден, Майкъл Джаксън. Не, не онзи Майкъл Джексън. На 27 март е роден Майкъл Джаксън – един от най-влиятелните гласове на бирената сцена на XX век. А и на уискито.

Майкъл Джаксън вярва, че бирата е разнообразна и сложна напитка, която заслужава своето място под светлината на прожекторите. Още преди зората на крафт бирената революция, той неуморно защитава идеята си с лекции, статии и телевизионни интервюта  – за европейските пивоварни традиции, за богатия вкус на ейла от родната му Англия, за киселата магия на спонтанно ферментиралите белгийски бири, за сахти. Може би именно тази негова любов към пенливата напитка пали искрата на микропивоварството в Америка.

Той напуска училище рано и започва работа като стажант-репортер. Работата му го среща със сладко-киселия аромат на лондонските пъбове и той се влюбва в бирата. Така се ражда и книгата „Тhe English pub“ , като любовно писмо, посветено на една според него „изчезваща култура“. Успехът на тази книга, кара издателя да попита Джаксън дали би написал по-подробна за бирата и резултатът се появява през 1977г. „The World Guide to Beer“  е своеобразно ръководство, в което той организира бирените стилове, систематизира ги и това позволява тяхното по-лесно разбиране от културна и историческа гледна точка. До излизането на тази книга бирите се групирали в категории, видове и сортове. Той е човекът, който за пръв път въвежда термина „бирен стил“, съвременното разбиране, за които стъпва на основите на тази книга.

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/03/mickael-jackson1.jpg

Любовта му към бирата не остава само между кориците, през 1995г. Майкъл Джaксън излиза на екран като водещ на предаването „Beer Hunter“, излъчвано по Discovery Channel в САЩ и Channel 4 в Обединеното кралство. Така той популяризира редица малки, никому неизвестни местни бири и стари вкусове и традиции.

„Чрез своите книги, Майкъл ни научи как да мислим за бирата. Той отхвърли сюжетните линии, създадени от големите компании и намери завладяващи истории и интригуващи герои в малките пивовари. Той ни даде нова парадигма, която не се основава размера на производителя, нито на психографията на потребителя. Той се задълбочи в личността на създателя на бирата, на пивоваря, на странностите на нейното производство. Той описа вкуса ѝ по смислен и достъпен начин. В крайна сметка това създаде образа на истинското майсторство и занаят, даде ни възможност да бъдем изследователи.“

Рей Даниелс (основател на програмата за сертифициране на бирени сомелиери Cicerone)