5 любопитни факта за бирата

05.04.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/04/Untitled-1-1280x720.jpg

Бирата е една от най-старите и обичани напитки в света. Историята на пивото ни отвежда назад в незапомнени времена и е изпъстрена с любопитни факти. Тук сме подбрали 5 интересни факти за бирата, които трябва да знаеш. Ето кои са те:

1 Най-старата пивоварна

През 2018 изследователи обявиха, че са открили най-стара пивоварна в света, която датира от 13 000 години. Докато арехолозите изучавали гробници край Хайфа в Израел, случайно открили праисторическата пивоварна. Те се натъкнали на следи от алкохол, извлечен от пшеница и ечемик в каменни съдове, вкопани в земята.

2 Най-старата рецепта за бира

Най-старата рецепта за бира е химн, посветен на шумерската богиня Нинкаши. Това доказват глинени плочи от 1800г. пр. Хр. Самият химн е описание на процеса на производство на свещената напитка. Под формата на песен рецептата се е запазила и се предавала от уста на уста през поколенията.

3 Бирата като валута

Бирата е била разменна монета в много култури. Във Вавилон златната напитка била възнаграждението на хората за положения труд. Дажбата се разпределяла не само спрямо извършената работа, но и според социалното положение. Дневната дажба на свещеници и служители на царството била 5 л., а за обикновените работници 2 л.

https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/04/Untitled-12.jpg
4 Стандарт за варене и сервиране на бира

Вавилонският владетел Хамурапи пръв регламентирал производството на пиво и създал Стандарт за варене и сервиране на бира. Нямало милост за пивоваря, който дръзне да приготви пиво с лоши качества – той бил удавян и то не в бира. Първият закон на Хамурапи гласи, че ханджийките, които мамят клиентите си, като им сервират по-малко бира от обявеното, също се наказват с удавяне. Всъщност всички пивници по това време били собственост на жени и това е съвсем логично, тъй като пивоварството се смятало за отговорност на домакните.  И да, тогава почти всеки хан има своя малка пивоварна.

5 Жени- пивовари

В Древността пивото се е приготвяло в домашни условия и е било важно задължение на добрата домакиня. Именно жени са били първите майстори-пивовари. Съгласно традицията, ако мъж предложи на жена глътка от бирата си, трябва да се ожени за нея.

Хилядолетната история на бирата е напоена с още много интересни факти. Очаквай съвсем скоро втора част.