Коктейл „Елвис“ или IPA, грейпфрут и джин

10.06.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/09/коктейл-елвис.jpg

Някои свързват лятото с бира, други пък с коктейли. Ако двете думи казани едновременно те карат да потрепериш от ужас, то ние имаме свежо цитрусово предложение, което заслужава да му дадеш шанс. Отличителните характеристики на тези две любими напитки се обединяват, за да създадат сензационна напитка, с която да отпразнуваме Световния ден на джина.

Крафт бирата предлага много вкусове и аромати, които придават фантастичен и завършен характер на коктейлите. Подобно на съчетанието на бира и храна, тайната на успешния бирен коктейл се крие в идентифицирането на основните аромати на пивото.  Силно охмелените  IPA например се характеризират с цитрусови, флорални и билкови нотки. Те могат да бъдат обогатени с билковите и смолисти нюанси на джина. Богатият и плътен вкус на стаута или портъра, отлично може да се допълни с ирландско уиски или скоч, шоколад и кафе.

Вече споменахме за нашата любима версия на „Мохито“, а именно „Бирито. Ако все пак още не си добавил бира в своя микс, време е да промениш това и да си забъркаш един освежаващ коктейл „Елвис“ или иначе казано IPA, грейпфрут и джин. Прясно изцеденият сок от грейпфрута запазва характера на IPA. Джинът се усеща само на финала, като добавя малко флорални нотки и балансира цитрусовата горчивина на IPA. Коктейлът се приготвя за секунди и безспорно приветства лятото.

Съставки

  • 100 мл. прясно изцеден сок от грейпфрут
  • 50 мл. джин
  • 10 мл. ликьор или сладък сироп от бъз
  • 150 мл. Aloha IPA
  • за декорация – резен грейпфрут и стръкче мента

Начин на приготвяне

  • Сокът от грейпфрут, джинът и ликьорът (или сладкият сироп) се смесват в шейкър
  • Миксира се около 30 секунди
  • Получената смес се сипва в чаша пълна с лед, която се долива до ръба с Aloha IPA

Магията на коктейлите се крие в безкрайните възможности, които предлагат. Затова не се страхувайте да експериментирате с различни смели комбинации. Независимо дали предпочитате хмеловата горчивина на IPA, малцовата сладост на ирландския червен ейл или освежаващата бананова нотка на вайцена, има перфектен коктейл от джин и бира, който чака да бъде открит.

Наздраве!