Пилзнер – от Пилзен до Пазарджик

19.06.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2019/08/hops.jpg

Едва ли има друг толкова популярен стил бира като пилзнера. Със своя несравним бисквитен вкус и златист цвят, бохемския или чешки пилзнер е завладял целия свят.

Plzen – градът, родил една легенда

Надали има по-тъжна гледка от изливането на 36 бурета с бира на площада. И то не в гърлата на зажаднели любители на пивото, а в канавките и накрая в близката река. Именно такава сърцераздирателна трагедия се случила по улиците на бохемския град Пилзен през 1838г. Въпреки 8 вековния си опит в пивоварството, майсторите имали сериозен проблем със замърсяването и ейлът се развалил.

Нова бира, нов късмет

След тази трагедия пилзнерските пивовари се събрали, за да предприемат мерки, преди това да се случи отново. За да изчистят лошото име на местната бира, бохемските майстори се обърнали за помощ към баварския пивовар Йозеф Грол, който да ги научи да приготвят лагерни бири. Легендите разказват, че монах изнесъл нелегално скъпоценните лагерни дрожди от Бавария. Независимо дали това е истина, при пристигането на Грол дрождите вече са налични в Бохемия. Той си набавил и благородния сорт хмел Жатец (Saaz), който широко се използвал в Германия.

През 1942, той създава рецептата на долно-ферментиращата бира, която по-късно покорява не само Европа, но и целия свят.  Той използвал само светъл базов малц, вместо препечения и опушен, който немските пивовари влагали. За да стабилизира бирата, той добавил щедро количество от ароматния хмел Жатец (Saaz). И ето че на 5 октомври 1842 дошъл съдбовния ден, в който събрал колегите си и им представил новото пиво.  Легендарният пилзнер бил роден  – сламен цвят, бистър и прозрачен като бохемски кристал, слабо алкохолен и безкрайно свеж.

Пилзнерът станал толкова популярен, че всички подобни златни лагери, започнали да се наричат така. И днес пивото традиционно се приготвя със светъл малц, благородни сортове хмел – обикновено Жатец и мека вода.

С началото на Индустриализацията много пивоварни търсели алтернативи, които да им позволят да намалят разходите си. Така постепенно количеството вложен хмел се ограничили, а малцът бил заменен с ориз или царевица, което обезличило вкуса на пивото.

Пазарджишки пилзнер

И така, вдъхновени от тази пивка класика, ние решихме да я приготвим по старата традиционна рецепта. Представяме ти пазарджишки пилзнер – бистро, светлозлатисто пиво, а пяната гали небцето. Усеща се малцова сладост, долавя се аромата и леката горчивина на благородния хмел Жатец, който ще те пренесе в сърцето на Чехия.

Тази пивка наслада е налична само наливна в пивоварната. Не забравяй, че можеш да се възползваш и от безплатна доставка до София всеки петък. Научи повече как да поръчаш тук.

Наздраве!