Бирен речник

24.10.2023
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2017/10/hops-22-1280x667.jpg

От IBU, през ABV до плато – често можем да се изгубим в лабиринт от термини и бирен жаргон. Вече ти разказахме как да дегустираш като професионалист тук, сега е време да се гмурнем по-дълбоко в света на бирата с първото ръководство за дешифриране на бирения език. Нека вдигнем чаши и обогатим речника си с малко бирена терминология.

ЗИТОЛОГИЯ 

Зитология (Zythology) е науката за бирата. Tя изучава бирата, приготвянето ѝ и ролята на всяка съставка в производствения процес. Това е бирения еквивалент на енологията. Оттук произлиза и думата зитофил – човек, който много обича бира.

ВОДА

Водата е основната съставка на пивото, съставяйки около 95% от него тя е от изключителна важност за качествата и вкусовите характеристики на готовия продукт. Различните стилове пиво предполагат използването на по-мека или по-твърда вода. Водата в района на Крафт пивоварна Ромбус е по-твърда и минерализирана. Тя е по-подходяща за производство на тъмни и по- охмелени стилове бира.

МАЛЦ

Малцът е основен продукт при производството на пиво. Получава се от ечемик или пшеница, които са преминали процеса „малцуване“. Малцуването е накисване на зърното във вода, в следствие на което то покълва и се образуват ензими, които разграждат скорбялата в разтворими съединения, нужни за озахаряването. След като покълването е спряно в точно определен момент, коренчетата се отстраняват, малцът се изсушава (или препича), за да може да се стабилизира.
По време на изсушаването температурата се регулира спрямо търсените качества на крайния продукт. Така, например ако пивоварят иска да получи тъмна бира, с кафеени и шоколадови нотки, той ще използва малц, изсушен (изпечен) на по-висока температура.

ХМЕЛ

Хмелът е съставката на пивото, която му придава горчивината и специфичния му вкус. Хмелът действа и като естествен стабилизатор на бирата, удължавайки срокът му на годност. В пивоварството се използват само женските растения, които дават шишарки. За горчивината и ароматичните характеристики на хмела са отговорни хмеловите масла, които се съдържат в т.нар. луполинови жлези на хмеловата шишарка.

ДРОЖДИ(БИРЕНА МАЯ)

Дрождите са микроорганизми, които са отговорни за алкохолната ферментация на бирената мъст и превръщането на сладкия сок в пиво. По време на алкохолната ферментация те разграждат захарите, съдържащи се в мъста като произвеждат алкохол, въглероден двуокис и различни ароматни и вкусови съединения.

ЕКСТРАКТ (ПЛАТО)

Екстрактът на бирата се измерва с различни скали (Специфична плътност, Брикс , Плато и др), най-разпространената от тях е Плато „oР“. 1 оР представя 1 кг захарен екстракт в 1 хектолитър (100л) течност. Колкото по-висок е началният екстракт на пивната мъст (екстракът преди начало на ферментация), толкова по-високо алкохолна е бирата.

АЛКОХОЛ ПО ОБЕМ (abv.)

Алкохолното съдържание на пивото се измерва в процентно отношение на етилов алкохол произведен от бирената мая по време на ферментация от общият обем течност. Напр. 5% ABV означава, че 5% от общият обем е етилов алкохол.

IBU

IBU или International Bitterness Units е скала за отразяване на относителната горчивина на бирата. По време на варенето съединения като хумолони или алфа киселини, съдържащи се в хмела, преминават през процеса изомеризация и придават горчивина на течността. Колкото по-дълго време се вари и колкото по-високо е съдържанието на алфа киселини в хмела, толкова по-горчива е готовата бира.

SRM/LOVIBOND/EBC

Цветът на готовото пиво до голяма степен зависи от видовете използван малц. Цветът на пивото се измерва посредством три скали SRM или oLOVIBOND и EBC.

lovibond

REINHEITSGEBOT

Reinheitsgebot или Закон за чистотата на бирата датира от 1516г. и регламентира строго производството на бира в Бавария, ценообразуването ѝ и търговията с нея. Той е издаден от баварския херцог Вилхелм IV в Инголщадт и според него за производството на пиво могат да се използват само три съставки, а именно малц, хмел и вода. По това време съществуването на бирените дрожди не е познато, а ферментацията се дължи на дивите дрожди. 

ЦЕНОСИЛИКАФОБИЯ

Страх от празна бирена чаша. Ако и ти си засегнат от тази широкоразпространена фобия, ела в пивоварната или се възползвай от безплатната ни доставка до София. Гарантираме, че ще те избавим от това ужасно страдание.

НаЗдраве за ученето и наЗдраве за бирата!