Честит Международен ден на Балтийския портър

20.01.2024
https://rhombusbrewery.com/wp-content/uploads/2023/01/porter-small-1280x720.jpg

Всяка трета събота на януари милиони любители на бира по света си казват „Наздраве“ в името на един от най-любимите стилове тъмна бира – Балтийския портер. Международният ден на балтийския портър се празнува за пръв път през 2011г..

Кратка история

Балтийският портър е вдъхновен от руския имперски стаут. Портърът започва да се произвежда за пръв път в края на 18 век в страните около Балтийско море. Стилът постепенно набира популярност и се превръща в любим на всички, които търгували с балтийските държави и товарили корабите си на местните пристанища. По-виското алкохолно съдържание на тази бира ѝ осигурява по-дълъг срок на годност. Това позволява тя да бъде изнасяна за Скандинавските страни и Центална Европа. Така силният тъмен еликсир достига и до лондонските пъбове и бързо се превръща в любимата напитка на работническата класа и всички, които се занимавали с тежък физически труд.

След Втората световна война западната култура позабравя този стил, а след падането на Желязната завеса той се завръща на сцената. Особена заслуга затова имат няколко пивоварни в Германия, които възраждат стила през 90-те години.

Балтийски портър – що е то?

Балтийскят портър е тъмна и плътна бира, ферментирала с лагерни дрожди. Препеченият малц, използван за производството ѝ е отговорен за тъмния цвят и богатия шоколадов характер. Цветът варира от червеникаво-меден до непроницаемо тъмнокафяв. Пяната е плътна и кремообразна. Има малцов характер и напомня на английския портър, но има по-висока плътност и съдържание на алокохол – то варира между 6,5 и 9,5%.

Отличава се с богат и сладък малцов вкус и аромат, с нотки на кафе, какао, карамел, сушени сини сливи и червени плодове.

Препоръчителната температура за консумация е между 12 и 14оС. Комбинира се отлично с червени меса, дивеч, сирена и шоколадови десерти.

Да вдигнем чаши за един от най-любимите стилове тъмна бира – балтийския портър. Днес има основателна причина да започнем деня с бира! А съвсем скоро очаквайте изненада! Наздраве!